Mata-hari

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Mata Hari, pe numele sau adevarat, Geertruida Zelle, s-a nascut la 7 august 1876, in Olanda, Leenwarden. Parintii sai au divortat iar Margaretha s-a mutat la unchiul sau pentru a urma cursurile unei scoli de educatoare. Viitoarea meserie nu i se potrivea deloc... in orice caz nu a putut finaliza cursurile pentru ca a fost exmatriculata in urma relatiei sale mult prea apropiate cu directorul scoli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mata-hari

Mata Hari, pe numele sau adevarat, Geertruida Zelle, s-a nascut la 7 august 1876, in Olanda, Leenwarden. Parintii sai au divortat iar Margaretha s-a mutat la unchiul sau pentru a urma cursurile unei scoli de educatoare. Viitoarea meserie nu i se potrivea deloc... in orice caz nu a putut finaliza cursurile pentru ca a fost exmatriculata in urma relatiei sale mult prea apropiate cu directorul scolii.

...

Seful contraspionajului pretinde ca nu a primit mesajele. O trateaza cu raceala si dezinteres. Sfatuit de consiliul ambasadei sale, Maslov o anunta ca se insoara cu alta femeie. Margaretha este lovita din toate partile

In ianuarie 1917 germanii transmit prin radio un mesaj prin care prezinta raportul activitatii spionului lor. Francezii intercepteaza mesajul si realizeaza ca Mata Hari e spion dublu. Se pare ca germanii ar fi facut aceasta miscare intentionat fiind constienti ca mesajul va fi interceptat, insa acest zvon nu este confirmat. In egala masura francezii nu au recunoscut oficial ca Mata Hari a spionat pentru ei.

In dimineata zilei de 13 februarie 1917, politia o ridica de la hotelul Eliysee - Palace. Sub acuzatia de spionaj, complicitate si intelegere cu dusmanul, este aruncata in inchisoare.

Unii spun ca ar fi fost numai o spioana ocazionala - spioana fara stapan - fara pregatire profesionala . Potrivit altor autori, dansatoarea ar fi urmat cele mai bune scoli germane de spionaj si a obtinut informatii pretioase pentru nemti.

Timp de doua luni este supusa la interogatorii. Este inculpata, sub titulatura agentul H21 al inamicului, folosindu-se ca probe telegrame semnate de ambasadorul de la Madrid. Imprudenta, Mata Hari marturiseste ca, intr-adevar, consulul Germaniei de la Amsterdam i-a propus o colaborare. Sustine ca a acceptat-o formal, pentru a-si recupera bunurile retinute de nemti, la inceputul razboiului. Se jura ca nu a furnizat niciodata decat informatii vechi, in schimbul unora noi.

La proces, care se desfasoara cu usile inchise si fara sa se intocmeasca proces verbal, admite ca au fascinat-o intotdeauna uniformele si ca a trait pe seama amantilor, insa respinge acuzatia ca ar fi servit vreodata Germania.

Este condamnata la moarte si executata in zorii zilei de 15 octombrie 1917. Imbracata ca in zilele ei bune, se comporta cu demnitate si refuza sa fie legata la ochi. In asteptarea sentintei, in inchisoarea Saint Lazare, se boteaza si descopera credinta.

Unii spun ca trupul sau neinsufletit nu ar fi fost cerut de nimeni - de teama - pentru a fi inmormantat crestineste si ar fi fost destinat disectiei, intr-un spital parizian. Altii sustin ca ar fi fost inmormantata in noul cimitir din Vincennes. Fiica ei avea sa moara la varsta de numai 18 ani, in urma unei hemoragii cerebrale. Mata Hari ramane unul dintre miturile cele mai exploatate de presa, cinema si literatura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.