Masurarea morbiditatii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Morbiditatea reala se refera la toate cazurile de boala existente intr-o populatie, diagnosticabile si nediagnosticabile cu tehnologiile existente la un anumit moment pe plan mondial. Morbiditatea reala poate fi estimata; ea include morbiditatea diagnosticabila, morbiditatea diagnosticata si morbiditatea resimtita. Morbiditatea diagnosticabila cuprinde cazurile de boala existente in populatie care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masurarea morbiditatii

Morbiditatea reala se refera la toate cazurile de boala existente intr-o populatie, diagnosticabile si nediagnosticabile cu tehnologiile existente la un anumit moment pe plan mondial. Morbiditatea reala poate fi estimata; ea include morbiditatea diagnosticabila, morbiditatea diagnosticata si morbiditatea resimtita. Morbiditatea diagnosticabila cuprinde cazurile de boala existente in populatie care pot fi puse in evidenta cu tehnicile de diagnostic existente la un moment dat.

Morbiditatea diagnosticata este inclusa in precedenta si cuprinde cazurile de boala deja puse in evidenta prin diferite tehnici si raportate ulterior.Morbiditatea resimtita se defineste plecand de la simptomele percepute de anumiti indivizi si are caracter subiectiv.
Cu cat sunt mai bine organizate serviciile de sanatate dintr-o tara, cu atat diferenta dintre morbiditatea diagnosticabila si cea diagnosticata este mai mica.

Sursele de informatii pentru studiul morbiditatii sunt:
Incidenta masoara frecventa cu care apar cazurile noi de boala intr-o anumita populatie si pe parcursul unui interval definit de timp. Evenimentul studiat este cazul nou de boala. Rata de incidenta se utilizeaza cu precadere in studiul morbiditatii prin boli acute.Prevalenta masoara numarul de cazuri existente de boala dintr-o populatie definita la un moment dat sau pe parcursul unui anumit interval de timp.

Cazurile noi de boala sunt cunoscute sub denumirea de cazuri incidente, iar cazurile existente sau prevalente includ cazurile noi si vechi. De aceea, pentru un anumit interval de timp, numarul cazurilor prevalente va fi mai mare sau cel putin egal cu cel al cazurilor incidente.
Incidenta se refera la aparitia bolii, in timp ce prevalenta se refera la prezenta bolii si masoara ponderea sau "povara" acesteia in populatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.