Masurarea cu pasametrul

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Domeniul de masurare al pasametrului (deci domeniul de dimensiuni care pot fi verificate de pasametru) este de 25 mm, deci pasametrele se construiesc pe grupe de dimensiuni (0..25, 25..50,...125..150 mm).
Valoarea diviziunii pasametrului poate fi de 0,002mm sau de 0,005mm.
Intervalul de indicare al pasametrului, deci domeniul in care trebuie sa se incadreze abaterile pentru a putea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masurarea cu pasametrul

Domeniul de masurare al pasametrului (deci domeniul de dimensiuni care pot fi verificate de pasametru) este de 25 mm, deci pasametrele se construiesc pe grupe de dimensiuni (0..25, 25..50,...125..150 mm).
Valoarea diviziunii pasametrului poate fi de 0,002mm sau de 0,005mm.
Intervalul de indicare al pasametrului, deci domeniul in care trebuie sa se incadreze abaterile pentru a putea fi masurate de aparat, este de 80 m la pasametrele cu domeniul de masurare pana la 100 mm si 160 m la pasametrele cu domeniul de masurare mai mare de 100 mm.

Forta de masurare are valoarea de 700 200 cN la pasametrele cu domeniul de masurare pana la 100 mm si 1100 200 cN la pasametrele cu domeniul de masurare mai mare de 100 mm.Principalele elemente componente ale pasametrului se pot observa in figura 1,iar schema cinematica de principiu a unui pasametru este prezentata in figura 2.

Din schema cinematica de principiu a pasametrului, prezentata in figura 2, se observa ca mecanismul de amplificare este format din parghia 5, sectorul dintat 6, pinionul 7 si acul indicator 8. Presarea butonului b conduce la deplasarea tijei mobile 1. Revenirea parghiilor in pozitia initiala se face cu ajutorul unor arcuri.

Pasametrul se utilizeaza exclusiv pentru masuratori prin comparatie, de aceea reglarea sa la cota nominala reprezinta o etapa obligatorie.
Reglarea aparatului se face cu ajutorul unui bloc de cale. Pentru aceasta, se actioneaza mecanismul de blocare pana cand acul indicator incepe sa se deplaseze si atinge pozitia 0 de pe cadran. In momentul acesta, s-a asigurat reglarea la cota nominala. In continuare, tija reglabila se blocheaza prin rotirea dispozitivului de blocare. In acest moment, singura deplasare posibila este cea a tijei mobile, sub actiunea butonului, in scopul introducerii mai usoare a piesei de masurat.

O noua cota nominala de verificat impune o noua reglare.
Dupa introducerea piesei de masurat, abaterea se citeste direct pe cadran. Scara aparatului este bilaterala, deci abaterile citite vor fi insotite de semnul lor.Daca, la o citire, acul indicator iese din zona de indicatie a aparatului, inseamna ca s-a depasit marginea intervalului de indicatie, deci abaterile cotei nominale trebuie masurate cu un aparat cu interval de indicatie mai larg sau trebuie masurata direct cota.

Studentii vor primi piese pe care le vor reprezenta in referat, tinand cont de normele desenului tehnic, dupa care vor masura cu ajutorul unui alt aparat de masura direct cotele indicate de cadrul didactic. Valoarea obtinuta va fi considerata cota nominala. In continuare, se va trece la verificarea acestor cote cu pasametrul. Verificarile se vor efectua in cate 5 puncte pentru fiecare cota. In continuare, se va urmari prelucrarea rezultatelor astfel incat sa poata fi eliminate erorile grosiere de masurare.

Aceste erori sunt numite si erori inadmisibile si au valori care conduc la denaturari ale rezultatelor, facandu-le sa difere apreciabil de cele obtinute prin masurari similare. Ele pot proveni din functionarea defectuoasa a aparatelor de masura, aplicarea gresita a metodelor de masurare, citirea eronata a indicatiilor de catre operator. Pentru depistarea lor, se recurge la teste statistice speciale, cu grad de complexitate diferit.

In prezenta lucrare de laborator, se va utiliza testul rapid de depistare a erorilor grosiere. Se cunoaste ca abaterile citite in urma procesului de masurare sunt localizate cu o probabilitate de 99,73% in intervalul. In cadrul testului rapid, se compara modulul abaterilor citite cu valoarea. Daca indicatia aparatului de masura s-a situat peste aceasta valoare, se considera ca este vorba despre o eroare grosiera, care va fi eliminata din setul de rezultate experimentale obtinute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.