Masurarea cu ortotestul

1x punct

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

In figura 1 este prezentata schema de principiu a aparatului. Se observa ca tija palpatoare 1 deplaseaza parghia 2, in forma de ,,Z". Aceasta se poate roti in jurul articulatiei 3 si este prevazuta in partea superioara cu sectorul dintat 4, care angreneaza cu pinionul 5. Prin intermediul acestui angrenaj, miscarea se transmite la acul indicator 6, care se deplaseaza pe cadranul gradat 7. Acul indi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masurarea cu ortotestul

In figura 1 este prezentata schema de principiu a aparatului. Se observa ca tija palpatoare 1 deplaseaza parghia 2, in forma de ,,Z". Aceasta se poate roti in jurul articulatiei 3 si este prevazuta in partea superioara cu sectorul dintat 4, care angreneaza cu pinionul 5. Prin intermediul acestui angrenaj, miscarea se transmite la acul indicator 6, care se deplaseaza pe cadranul gradat 7. Acul indicator este montat rigid pe axul pinionului 5.

Pentru a se realiza transmiterea corecta a miscarii, in corpul tijei palpatoare 1 s-a practicat un canal frezat in care intra capul parghiei in forma de ,,Z". In acest fel, eventualele socuri si vibratii la care este supus aparatul nu se mai transmit intregului mecanism.Arcul spiral plan 10, montat cu un capat pe axul pinionului 5, iar cu celalalt in carcasa aparatului, serveste la mentinerea contactului permanent dintre dintii angrenajului format din sectorul dintat si pinion.

Contactul permanent palpator-piesa de masurat se realizeaza permanent prin intermediul arcului 8, care asigura si forta de masurare. Arcul de compresiune 9 asigura contactul permanent intre tija palpatoare si parghia in forma de ,,Z".Elementele mecanismului de indicare trebuie sa se caracterizeze printr-o greutate specifica redusa, pentru a nu influenta rezultatul masurarii.

De aceea se recomanda ca ele sa fie executate din materiale neferoase, pe baza de aliaje de aluminiu si de cupru. Intrucat aceste aliaje sunt caracterizate printr-o sensibilitate ridicata la variatiile de temperatura, este necesara placarea interiorului carcasei cu un strat protector dintr-un material bun izolator termic.

Pentru masurare (fig. 3), aparatul se fixeaza intr-un suport format din postamentul 1, coloana filetata 2 si bratul 3, asa cum se observa din figura 3. Fixarea in pozitia dorita este asigurata de rozeta 6. Deoarece masurarea este relativa, se impune reglarea la zero a aparatului cu ajutorul unei piese etalon sau a unui bloc de cale, operatie care se realizeaza in doua etape.

Reglarea grosiera urmareste apropierea de piesa de masurat, amplasata pe masa de masurat 9, a bratului 3, pe care este montat ortotestul. Deplasarea bratului pe coloana filetata 2 se realizeaza prin actionarea manuala a piulitei 11. Bratul se blocheaza pe coloana astfel incat palpatorul 8 fixat pe tija palpatoare 7 sa atinga blocul de cale sau piesa etalon, iar acul indicator 4 sa se afle in zona superioara a cadranului 5 (cat mai aproape de verticala, pentru a nu se ajunge cu indicatia acului in zona moarta).

Blocarea se realizeaza cu ajutorul rozetei 12. Pentru reglarea fina, se roteste cadranul 5 cu ajutorul unui surub pana cand diviziunea de zero coincide cu indicatia acului 4. Pentru ridicarea palpatorului 8, astfel incat piesa de masurat sa poata fi asezata in pozitia corecta, aparatul a fost prevazut cu mecanismul 10.Se fixeaza indicii de toleranta in limitele campului de toleranta precizat si se trece la masurarea propriu-zisa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.