Masurarea cu micrometrul

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

La micrometru, dimensiunea de masurat (piesa) este cuprinsa intre doua suprafete plane si paralele. De aceea se recomanda sa se masoare cu micrometrul suprafete plane. Daca, totusi, se masoara si suprafete de revolutie, se recomanda sa se efectueze doua masuratori in doua plane perpendiculare, iar valoarea finala sa se calculeze ca media aritmetica a celor doua masuratori.

Suprafete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masurarea cu micrometrul

La micrometru, dimensiunea de masurat (piesa) este cuprinsa intre doua suprafete plane si paralele. De aceea se recomanda sa se masoare cu micrometrul suprafete plane. Daca, totusi, se masoara si suprafete de revolutie, se recomanda sa se efectueze doua masuratori in doua plane perpendiculare, iar valoarea finala sa se calculeze ca media aritmetica a celor doua masuratori.

Suprafetele de masurare trebuie sa fie calite sau placate cu placute realizate din carburi metalice. Ele se realizeaza din otel de scule, iar duritatea lor este cuprinsa intre 59-62 HRC. Potcoava micrometrului trebuie izolata termic.Orice micrometru este prevazut cu un dispozitiv pentru limitarea fortei de masurare. Pentru aceasta, s-a prevazut ca rotatia surubului sa se faca prin intermediul unui clichet, ce actioneaza simultan tamburul si tija surubului micrometric cat timp nu este depasita valoarea maxima admisibila a fortei de masurare. Daca se depaseste aceasta valoare, clichetul se roteste in gol si nu mai transmite miscarea. Valoarea maxima a fortei de masurare este 72 N.

Se observa ca eroarea de indicatie a micrometrului depinde de eroarea de pas a filetului surubului si de eroarea de divizare a reperelor scarii gradate. Din aceste motive, se recomanda ca pasul surubului micrometric sa fie mic.

In functie de tipul masuratorilor ce se pot efectua cu ele, micrometrele se clasifica in:
micrometre de exterior
micrometre de interior
micrometre de adancime.

Micrometrele de exterior sunt utilizate pentru masurarea dimensiunilor exterioare. In functie de destinatie, s-au realizat micrometre pentru masurari obisnuite, pentru roti dintate, filete, sarma, tevi, etc.Micrometrul de exterior (fig. 1) este compus din urmatoarele parti componente principale: 1: potcoava; 2: nicovala; 3: suprafata de masurare; 4: tija surubului micrometric; 5: mecanismul de blocare a tijei cilindrului, ce poate avea diverse forme; 6: cilindrul gradat solidar cu piulita micrometrica; 7: tamburul gradat; 8: surubul micrometric; 9: dispozitivul de limitare a fortei de masurare.Micrometrele de interior sunt utilizate pentru a masura dimensiuni interioare. In functie de tipul constructiv, micrometrele de interior pot fi: de tip vergea, cu falci, cu bacuri autocentrante.

Micrometrul de interior de tip vergea (fig. 2) este compus in principal din urmatoarele elemente:
1, 6: suprafete sferice de masurare; 2: surubul micrometric; 3: tambur gradat cu o portiune conica; 4: bucsa filetata; 5: scara gradata.

Micrometrul de adancime este utilizat pentru masurarea gaurilor infundate sau a pragurilor.
El este constituit din urmatoarele parti componente:

1: tija de masurare; 2:talpa de asezare; 3: brat cilindric; 4: bucsa gradata; 5: tambur; 6: dispozitiv de limitare a fortei de masurare.
Suprafata plana inferioara a talpii 2 se pozitioneaza pe suprafata frontala a gaurii infundate a carei adancime se masoara. Prin rotirea surubului micrometric, se realizeaza deplasarea tijei 1 pe directie perpendiculara. Deplasarea continua pana cand se atinge fundul cavitatii.

Si la acest tip de micrometru, se livreaza un set de patru tije, cu lungimi de 25, 50, 75 si 100 mm. Suprafetele de masurare ale tijelor pot fi plane sau sferice.Ambele scari gradate au indicatiile in sens invers scarii gradate a micrometrului de exterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.