Mass-media si persuasiunea

5x puncte

categorie: Management

nota: 8.99

nivel: Facultate

Se spune că trebuie să fim persuadați fie și numai pentru a reduce numarul alternativelor dintre care suntem nevoiți să alegem. În același timp, trebuie să fim pregătiți pentru efectele foarte puternice, poate greșite sau chiar negative pe care le poate avea persuasiunea asupra noastră.

Expertul în teoria comunicării Neil Postman atrăgea atenția, în 1981, asupra unei singure forme [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mass-media si persuasiunea

Se spune că trebuie să fim persuadați fie și numai pentru a reduce numarul alternativelor dintre care suntem nevoiți să alegem. În același timp, trebuie să fim pregătiți pentru efectele foarte puternice, poate greșite sau chiar negative pe care le poate avea persuasiunea asupra noastră.

Expertul în teoria comunicării Neil Postman atrăgea atenția, în 1981, asupra unei singure forme de persuasiune și asupra eficacității acesteia în reconfigurarea valorilor – reclamele de la televizor. Conform aprecierilor lui, până la varsta de 20 de ani vizionăm aproximativ un milion de spoturi publicitare. În medie, o mie pe săptămână.

Tot Postman atrăgea atenția, cu aproape trei decenii în urmă (1985), că majoritatea americanilor “se amuză teribil” ăduind televiziunii să le ocupe tot mai mult timpul și să le influențeze din ce în ce mai puternic opiniile despre lumea în care trăiesc.

El nota: “Nici una dintre consecințele revoluției electronice și grafice nu este mai nocivă ca aceasta: lumea, așa cum este prezentată la televizor, pare naturală, nu bizară…Am acceptat cu atâta convingere definițiile adevărului, cunoașterii și realității emise de televiziune, încât irelevanța pare plină de importanță și incoerența neobișnuit de rezonabilă” (1985, pp 79-80).

Câțiva autori de materiale consacrateaspectului etic al reclamei sugerează punerea în practică a perspectivelor originate în esența naturii umane. Thomas Garett (1961) crede că o persoană devine mult mai umană pe măsură ce comportamentul ei este mai conștient și reflexiv. În opinia lui, reclama sugestivă este aceea care caută să ia prin surprindere puterea umană de a raționa sau să o facă neoperațională într-o anumită măsură. O astfel de reclamă este lipsită de etică nu numai pentru că face uz de stimuli emoționali, ci și din cauza înjosirii atributelor umane fundamentale, făcându-I pe oameni, conform afirmațiilor lui Garett, mai puțin oameni.

Theodore Levitt (1974) folosește atuul naturii umane pentru a apăra tehnicile reclamei adesea considerate indoielnice din punct de vedere etic. Admițând că limita dintre denaturare și falsitate este greu de stabilit, el se folosește de un argument principal: “Înfrumusețarea și denaturarea sunt câteva dintre scopurile dorite și legitime din punct de vedere social ale reclamei; nelegitimă în reclamă este numai falsificarea cu intenția de a fura”.

Levitt își argumentează apărarea cu ajutorul “caracteristicilor universale ale naturii umane – publicul solicită o interpretare simbolică a tot ceea ce vede și cunoaște. Dacă nu o primește, va da verdictul nu ma intereseaza”. Oamenii, ca ființe iubitoare de simboluri, convertesc experiența senzorială brută prin interpretare simbolică pentru a-și satisface nevoile, ceea ce îl face pe Levitt să justifice înfrumusețarea și denaturarea ca fiind legitime.

El afirmă: “Multe dintre așa numitele deformări din domeniul reclamei, al designului produselor și al ambalării pot fi privite ca I paradigmă de răspunsuri multiple găsite de omul condiționat de supraviețuirea în mediul înconjurător. Fără denaturare, înfrumusețare și elaborare, viața ar fi monotonă, plictisitoare, chinuitoare: existență mai rea nici că se poate”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.