Mass-media si globalizarea

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.74

nivel: Facultate

De asemenea, asa cum am aratat si in definitia de mai sus, comunicarea de masa este destinata, de regula, mediei publicului tinta. Aici consta si uriasul potential de mediocrizare sociala pe care il are massmedia. Mediocrizarea sociala se refera la procesul de depotentare spirituala prin banalizarea, desacralizarea, ignorarea din spectrul limbajului folosit de media a simbolurilor, traditiilor si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mass-media si globalizarea

De asemenea, asa cum am aratat si in definitia de mai sus, comunicarea de masa este destinata, de regula, mediei publicului tinta. Aici consta si uriasul potential de mediocrizare sociala pe care il are massmedia. Mediocrizarea sociala se refera la procesul de depotentare spirituala prin banalizarea, desacralizarea, ignorarea din spectrul limbajului folosit de media a simbolurilor, traditiilor si miturilor pe care se intemeiaza infrastructura social-spirituala a societatilor.

Depotentarea spirituala este daunatoare in special pentru categoriile sociale care au iesit de sub protectia culturii scrise, a cartii, adica a proceselor cognitive constructive si potentatoare, unde pentru a avea acces, individului i se cere sa depuna un efort de cultivare a personalitatii sale. De asemenea, sensibila fata de procesul de depotentare spirituala sau de mediocrizare sociala este acea categorie sociala care nu are asigurata satisfacator protectia din partea comunitatilor primare, de tipul familiei sau al grupurilor de rude, de prieteni, apropiati.

In absenta centrarii individului pe valorile energetismului personalitatii (Motru) si a protectiei de tip familial (prin fixarea modelelor de compasiune, mutualitate, solidaritate etc.), individul intra in campul saracit de valori al massmedia. Acesta, in special in cazul mediei comerciale, avand ca finalitate doar impulsionarea actului de consum, care este foarte sarac in semnificatii reale si abundent in pseudovalori.

Ori reducerea omului de la caracterul de fiinta cu personalitate la cel de persoana nevoita antreneaza procese de depotentare spirituala si, pe de alta parte, scaderea coeziunii sociale in special la nivelul grupurilor sociale sensibile - cum sunt tinerii, in special, care nu au depasit etapa consolidarii socializarii primare. Massmedia si realitatea imaginata (spatiul virtual)Massmedia poate avea acoperire locala, regionala, nationala, globala. Vorbim de globalizarea massmedia prin extinderea acoperirii de catre anumite tipuri sau formate de emisiuni, sau de catre unele posturi de radio si de televiziune, la scara intregii lumi.

Media a carei extensiune a marcat decisiv procesul de globalizare, contribuind la derularea unor procese politice majore, este televiziunea din ultimii douazeci de ani. Trebuie precizat ca expansiunea massmedia este paralela cu explozia informationala si informatica din ultimii douazeci de ani ai secolului al XX-lea, fiind contemporana cu aparitia computerului personal, a faxului, a masinii de copiat pentru birou si a telefonului international direct.

Pana atunci, societatile erau spatii de comunicatii nationale, care comunicau intre ele prin intermediul guvernelor (al ministerelor de externe) si care acopereau anumite zone din lume, prin emisiuni de radio, sustinute tot cu bani publici (fiind tot extensie a politicilor nationale, gestionate de ministerele de externe si de serviciile de informatii). Dupa 1980, calculatorul s-a "vulgarizat", adica a devenit accesibil tuturor celor interesati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.