Masini sincrone

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 8.55

nivel: Liceu

Generatoarele sincrone mari cu poli înecați (fig. 3), antrenate de turbine cu abur sau gaze la turații de 3000 rot/min și mai rar, de 1500 rot/min, se numesc turbogeneratoate, iar cele cu turații mici, cu poli aparenți, antrenate de turbine hidraulice, hidrogeneratoare. Terminologia, clasificare și simbolizarea hidrogeneratoarelor sunt date în STAS 8817-71, iar ale mașinilor rotative în general, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masini sincrone

Generatoarele sincrone mari cu poli înecați (fig. 3), antrenate de turbine cu abur sau gaze la turații de 3000 rot/min și mai rar, de 1500 rot/min, se numesc turbogeneratoate, iar cele cu turații mici, cu poli aparenți, antrenate de turbine hidraulice, hidrogeneratoare. Terminologia, clasificare și simbolizarea hidrogeneratoarelor sunt date în STAS 8817-71, iar ale mașinilor rotative în general, în STAS 4861-71.

Motoarele sincrone se folosesc la puteri peste 100 kW, în locul motoarelor asincrone, pentru funcționare la un factor de putere dorit sau chiar pentru compensarea factorului de putere al rețelelor (fig. 7). Ca motoare mai mici se utilizează acolo unde se impune o turație sincronă.

Compensatoarele sincrone sunt motoare sincrone care funcționează în gol și debitează putere reactivă în rețelele la care sunt conectate pentru a le îmbunătăți factorul de putere. La noi în țară se construiesc aproape toate mașinile sincrone de care avem nevoie, având și disponibilități de export.

B. PRINCIPIUL ȘI ECUAȚIILE DE FUNCȚIONARE
1. Principiul de funcționare a generatorului

Dacă rotorul mașinii sincrone (fig. 2) are înfășurarea de excitație alimentată de la o sursă de c.c. și este antrenat de un motor cu viteza unghiulară Q, se formează un câmp învârtitor de forma (fig. 8) care produce printr-o înfășurare de faza fluxul , dat de relația. Unghiul de decalaj β dintre t.e.m. e01 și curentul i1 depinde de natura sarcinii și de parametrii înfășurării. În acest caz, mașina cedează o putere electrică sarcinii, putere preluată prin intermediul câmpului electromagnetic de la motorul primar, funcționând deci în regim de generator.

2. Reacția indusului la mașina sincronă

Reacția indusului are o mare influență asupra comportării mașinii sincrone, nu ca la mașina de c.c. unde influența ei este, practic, neglijabilă.

Înfășurarea trifazată a statorului, parcursă de sistemul trifazat de curent de forma celor dați de relația 3, produce Ia rândul ei un câmp învârtitor de reacție care are aceeași viteză unghiulară Ω și același sens de rotație ca și câmpul învârtitor inductor , dar decalat in urmă, ca și curentul i1, față de fluxul care a indus t.e.m. (rel. 1):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.