Masajul in cazul fracturilor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.61

nivel: Facultate

Folosirea masajului in vederea accelerarii formarii calusului se face in fracturile oaselor tubulare. In cazul acesta se recomanda un masaj intens. In intarzierile de consolidare se prescrie bolnavului sa faca singur, de cateva ori pe zi, tapotamentul cu pulpele degetelor in regiunea fracturii. La sfarsitul saptamanii a 3-a (inceputul formarii calusului osos), in unele cazuri, se poate folosi tapo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Masajul in cazul fracturilor

Folosirea masajului in vederea accelerarii formarii calusului se face in fracturile oaselor tubulare. In cazul acesta se recomanda un masaj intens. In intarzierile de consolidare se prescrie bolnavului sa faca singur, de cateva ori pe zi, tapotamentul cu pulpele degetelor in regiunea fracturii. La sfarsitul saptamanii a 3-a (inceputul formarii calusului osos), in unele cazuri, se poate folosi tapotamentul locului fracturat, timp de 5-10 minute, cu un ciocanel de lemn.

Se recomanda ca masajul sa se inceapa dupa disparitia reactiei, in stadiul de consolidare a fracturii, adica dupa incetarea extensiei sau scoaterea gipsului. In aceste cazuri se maseaza tot membrul, mai intai dincolo de locul fracturat, apoi chiar in zona lezata.

Cand calusul osos este hipertrofic, locul fracturat nu se maseaza. In caz de reducere a mobilitatii articulare si a contracturii miogene, masajul articulatiilor este imbinat cu miscarile pasive si activ-pasive. In timpul tratamentului cu masaj, se recomanda pauze de o zi sau doua, tinand seama de intensitatea durerii. Intensitatea masajului creste in raport cu timpul cand a fost scos gipsul sau s-a terminat extensia membrului fracturat.

Masajul imediat dupa vindecarea ranilor infectate trebuie efectuat cu multa precautie si numai dupa disparitia reactiei inflamatorii. In fracturile inchise se recomanda ca masajul si procedeele termice sa se efectueze inainte de gimnastica medicala. In fracturile deschise, complicate cu infectie locala si generala, masajul este contra-indicat. In fracturile deschise, in intarzierile de consolidare, se recomanda ca partile sanatoase ale corpului sa fie masate energic.

In toate aceste cazuri se vor aplica, de obicei, netezirea si framantatul. Procedeele framantatului depind de caracteristica locului masat. Framantatul este alternat cu netezirea. Sedinta de masaj dureaza 15-20 de minute si se repeta de doua ori pe zi.

Bolnavul imobilizat la pat este predispus la aparitia escarelor. Escarele sint leziuni profunde ale tesuturilor care apar din cauza irigarii insuficiente si compresiunii continue intre proeminentele osoase si un plan dur. Acestea apar daca bolnavul este lasat sa stea in aceeasi pozitie mai mult timp si nu este intors, daca nu este bine ingrijit. In pozitia orizontala, escarele apar la nivelul regiunii occipitale, a omoplatilor, regiunea sacrala, la coate, calcaie si fese.

Atunci cind pozitia este pe partea dreapta sau stinga, escarele apar la nivelul regiunii trohanteriene - (muschii fesieri - mai ales la persoanele foarte slabe), dar si la nivelul genunchilor si maleolelor de partea interna sau externa - pe locurile unde palpam existenta unor oase. Chiar si atunci cind se sta un timp foarte indelungat in sezut (la persoane ce se deplaseaza cu mijloace moto manevrate cu ajutorul miinilor - carucioare etc. apar escare la nivelul regiunii eschiatice unde aspectul de carne vie este cel mai evident.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.