Marturii ale luptei de la Peut

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

. Dar de la 1700 la 1716 este o vreme de liniste macar pentru Muntenia, singurul razboi care putea interesa tara purtindu-se in Moreia departata, acel care e descris de un secretar grec al capuchehaielei, reprezintantului diplomatic roAZman la Constantinopol, Constantin Diichiti1, si opera lui e de un deosebit folos pentru istoria Venetiei ca si a Orientului. Iar razboiul dintre tarul Petru si tur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marturii ale luptei de la Peut

. Dar de la 1700 la 1716 este o vreme de liniste macar pentru Muntenia, singurul razboi care putea interesa tara purtindu-se in Moreia departata, acel care e descris de un secretar grec al capuchehaielei, reprezintantului diplomatic roAZman la Constantinopol, Constantin Diichiti1, si opera lui e de un deosebit folos pentru istoria Venetiei ca si a Orientului. Iar razboiul dintre tarul Petru si turci, la 1711, n-a interesat Muntenia.

Era aici un partid care tinea cu rusii, dar cei mai multi boieri nu-i voiau, temindu-se de asprimea tarului, "Herr von allzu strenger Disciplin", spune un izvor contemporan, ca unul care n-ar fi tinut sama de traditiile terii, de drepturile ei, de obiceiurile boierilor. NuAZmai Toma Cantacuzino, cu citiva ostasi tineri, au alergat, pe furis, la Prut. Iar Petru a fost invins la Stanilesti, in chip rusinos, -- el se astepta sa ajunga dincolo de Dunare, cu nepusa-masa si, neavind provizii nici in Moldova,

unde fusese seceta, nici dincoace, unde Brancoveanu se pregatise sa nu dea nimic decit numai invingatorilor, n-a reusit. Constantin Stolnicul scria atunci ca "rusii in haine nemtesti tot muscali sint"2.Venit cu nevasta lui, Eca-teranca'din Livonia, care pe urma a domnit ca Ecaterina I-iu, Petru a'tisat cu voda Cantemir, pe care 1-a ridicat in sus ca pe un copil, u'tat si doamna Casandra, fata lui Serban Cantacuzino, femeie foarte cuta,'cu tarina, care nici pe departe nu avea idee de buna crestere, rizitat apoi bisericile din Iasi, Golia, Trei Ierarhii, stind in strana si slujba.

Au fost si banchete mari date rusilor, pe margenea transee-ndu-se "vin de la frantuji", despre care pomeneste Neculce, si li s-a t rusilor ceea ce se intimplase si "boierilor" englezi cu citiva ani ina-ucuresti, cu mult mai putina mirare, evident. insa, pe cind "boierii" -au luat nimic de la oaspeti, "boierii" rusi s-au trezit simtitor inaintea moldoveni, cari au constatat ca anume lucruri ale lor fusesera "ane-amicii cei noi. Cind vorbeste despre Brancoveanu Jurnalul lui Petru uda Brancoveanu" pentru ca voda facuse fagaduieli pe care nu le-a it.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.