Martisor de Ion Pillat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

"Un pastel devine o partitura". Cristian Livescu afirma:" In interiorul acestor privelisti sufletesti, apare ca o sublimare a timpului real, devenit convenabil in poezie."
Pastelul este opera lirica in versuri in care poetul descrie un tablou din natura: un anotimp, un peisaj, un moment al zilei sau natura prezentata in timpul unui fenomen atmosferic care se petrece, poetul exprimandu-si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Martisor de Ion Pillat

"Un pastel devine o partitura". Cristian Livescu afirma:" In interiorul acestor privelisti sufletesti, apare ca o sublimare a timpului real, devenit convenabil in poezie."
Pastelul este opera lirica in versuri in care poetul descrie un tablou din natura: un anotimp, un peisaj, un moment al zilei sau natura prezentata in timpul unui fenomen atmosferic care se petrece, poetul exprimandu-si in mod direct sentimentele traite fata de acesta.

Titlul poeziei,"Martisor", reprezinta denumirea populara a lunii martie, cea dintai luna a primaverii in care toata natura revine la viata, lucru care ii trezeste poetului sentimente de bucurie.
Inca de la inceput, el invita cititorul sa ia parte la spectacol, utilizand verbe la persoana a doua, singular:" privesti","auzi","vezi",...; precum si forme pronominale personale sau reflexive de persoana a doua singular." te","iti","ti","in tine","tu".

Pillat canta primavara cu elementele si fenomenele specifice ei. Astfel, barza- prima pasare cu datoria de "vestitor"- se intoarce din tarile calde ("Din zbor, intaia barza cum cade pe zavoi"), pe camp poti observa "omul care sapa si plugul care ara", iar pomii infloresc ("A nins cu nea de floare pe pomii din livezi"). Cucul incepe "sa dea glas padurii", pretutindeni "dau muguri din vestedele crengi","ceru-I limpezit", lumina domneste peste campie ("Cu apa ei lumina ti-a botezat campia") si "pe drumurile viei" se aud rasete si chiote.

Si in aceasta poezie este evidentiata legatura om-natura. Vesnicia naturii apare foarte clar exprimata in versurile: "Aceste lucruri simple ce vesnice ce vesnice iti sunt" si "Pe unde-au fost parintii iti duci si tu copiii".Bucuria acesteia se reflecta si in sufletul poetului care isi exprima in mod direct starea de calm si optimismul prin versul: "Ce sfanta bucurie descoperi pe pamant". Cristian Livescu mai afirma:"E preferata acum o mai simpla, imitand `pacea omului ce sapa via`, pierderea in ritmul linistit si imuabil al naturii.": "De fiecare data mai trainic te unesti
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.