Martin Page - M-am hotarat sa devin prost

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.30

nivel: Liceu

Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac, pe cind deghiAZzarea inteligentei iti confera o imortalitate de hirtie de ziar si admiratia celor care cred in ce citesc.

Ceainicul incepu sa scoata un tiuit anemic. Antoine turna apa care bolborosea intr-o ceasAZca albastra impodobita cu o luna inconjurata de doi trandafiri rosii. Frunzele de ceai se deschiAZsera involburindu-se, ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Martin Page - M-am hotarat sa devin prost

Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac, pe cind deghiAZzarea inteligentei iti confera o imortalitate de hirtie de ziar si admiratia celor care cred in ce citesc.

Ceainicul incepu sa scoata un tiuit anemic. Antoine turna apa care bolborosea intr-o ceasAZca albastra impodobita cu o luna inconjurata de doi trandafiri rosii. Frunzele de ceai se deschiAZsera involburindu-se, raspindindu-si culoarea si mirosul, in timp ce aburii se inaltau si se amesAZtecau cu masa de aer. Antoine se aseza la birou, in fata singurei ferestre a garsonierei lui ravasite.

Isi petrecuse noaptea scriind. Intr-un caiet mare de scolar, dupa numeroase tatonari, dupa pagini de ciorne, reusise in fine sa dea o forma manifestului sau. Inainte de asta, se istovise saptamini in sir cautind o portita de scapare, niste subterfugii convingatoare. Dar sfirsise prin a recunoaste groaznicul adevar: cauza nefericirii lui era propria-i minte. In aceasta noapte de iulie, Antoine consemnase asadar argumentele care urmau sa explice renuntarea lui la gindire.

Caietul avea sa ramina ca marturie a proiectului sau, in caz ca nu va iesi teafar din aceasta experienta periculoasa. Dar fara indoiala ca reprezenta in primul rind un mijloc de a se convinge pe sine insusi de valabilitatea actiunii lui, caci aceste paAZgini justificative aveau seriozitatea unei demonAZstratii rationale.

Un macaleandru batu cu ciocul in geam. Antoine isi ridica privirea de pe caiet si, parca spre a raspunde, batu in el cu stiloul. Lua o inghititura de ceai, se intinse si, trecindu-si o mina prin parul cam gras, se gindi c-ar trebui sa fure sampon de la Champion, magazinul din colt.

Antoine nu se considera un hot, nu era suficient de neserios pentru asa ceva si de aceea subtiliza doar ce-i trebuia: sampon cit o aluna presata discret intr-o cutiuta de bomboane. La fel proceda pentru pasta de dinti, sapun, crema de ras, boabe de struguri, cirese; astfel, luindu-si dijma, ciupea zilnic de prin marile magazine si supermarketuri. Neavind destui bani nici ca sa-si cumpere toate cartile pe care le dorea, si constatind acuiAZtatea supraveghetorilor si a portilor de securiAZtate de la F.N.A.C., fura cartile pagina cu pagina si le reconstituia la adapost, in apartamentul sau, ca un editor clandestin.

Fiecare pagina, fiind cistigata print-un delict, capata o valoare simbolica mult mai mare decit daca ar fi fost lipita si pierduta printre suratele ei; desprinsa dintr-o carte, sterpelita, pe urma legata la loc cu rabdare, ea devenea sacra. Biblioteca lui Antoine nuAZmara astfel vreo douazeci de carti reconstituite in pretioasa lui editie particulara.

Pe cind se lumina de ziua, epuizat de noaptea alba, se pregatea sa dea o incheiere proclamatiei lui. Dupa o clipa de sovaiala cu capatul stiloului intre dinti, incepu sa scrie, cu capul aplecat aproape de caiet, trecindu-si limba pesAZte buze:

"Nimic nu ma enerveaza mai mult decit poAZvestile in care eroul, la final, va ajunge in situatia lui de la inceput, dupa ce a cistigat ceva. Si-a asumat riscuri, a trait aventuri, dar, la sfirsit, va cadea tot in picioare. Nu pot sa particip la aceasta minciuna: sa ma prefac ca nu cunosc deja cum se incheie totul. Stiu ca aceasta calatorie in prosAZtie se va transforma intr-un imn al inteligentei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.