Martin Luther si John Calvin

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Fara indoiala putem spune ca cea mai importanta formulare a teologiei reformate rezultate din Reforma protestanta este cea realizata de Jean Calvin. Acesta s-a nascut in localitatea Noyon, din Franta, pe data de 10 iulie, 1509. Tanarul Calvin a studiat in Paris, unde a ajuns sa cunoasca scrierile si teologia lui Luther. Cu toate acestea, influenta majora a primit-o de la Augustin. Astfel, Calvin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Martin Luther si John Calvin

Fara indoiala putem spune ca cea mai importanta formulare a teologiei reformate rezultate din Reforma protestanta este cea realizata de Jean Calvin. Acesta s-a nascut in localitatea Noyon, din Franta, pe data de 10 iulie, 1509. Tanarul Calvin a studiat in Paris, unde a ajuns sa cunoasca scrierile si teologia lui Luther. Cu toate acestea, influenta majora a primit-o de la Augustin. Astfel, Calvin a sustinut ca el nu face decat sa reproduca, "invataturile clare si necompromise ale acelui om sfant".

Sistemul teologic al lui Calvin incepe asa cum au facut-o si cele ale lui Augustin si Aquinas, cu starea actuala de completa descompunere (ruina) morala a omului. In propriile sale cuvinte, "chiar daca recunoastem ca imaginea lui Dumnezeu nu a fost total anihilata si distrusa in om, totusi aceasta a fost atat de denaturata (stricata), incat ceea ce a mai ramas reprezinta o oribila caricatura".

Calvin a sustinut ca "predestinarea este acea hotarare din vesnicie a lui Dumnezeu pe care a luat-o in El Insusi privitor la ceea ce El va vrea sa se petreaca cu fiecare individ uman."17 Pe deasupra, "desi cei alesi primesc prin credinta harul infierii, alegerea lor nu depinde de credinta, ci este anterioara in timp si in ordine".

Pentru Calvin, indreptatirea "consta in inlaturarea pacatelor si atribuirea neprihanirii lui Hristos".19 Din acest punct Calvin se departeaza de traditia medievala deoarece el nu priveste indreptatirea (justificarea) ca fiind o infuzie de har. Astfel el spune ca, "omul nu este socotit neprihanit prin justificarea sa, ci este acceptat ca fiind neprihanit, nu datorita propriei sale neprihaniri, ci datorita neprihanirii lui Hristos ce se gaseste in afara lui."

Ce loc detin atunci faptele bune in viata credinciosului? In fata acuzatiei ca "indreptatirea inteleasa in acest fel, elimina nevoia faptelor bune in viata crestinului", raspunsul ferm al lui Calvin, la fel ca cel al lui Luther, a fost ca desi faptele bune nu pot sub nici o forma sa devina fundamentul (baza) sfintirii noastre, o credinta vie nu este niciodata lipsita de asemenea fapte.

(O celebra expresie a lui Calvin a fost aceasta: "Desi doar credinta singura mantuieste, niciodata credinta ce mantuieste nu ramane singura, ci este urmata de faptele bune"; n.tr.). In felul acesta, indreptatirea isi gaseste urmarea in sfintire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.