Martin Luther

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.37

nivel: Liceu

În perioada de studiu, Luther era chinuit de puternice mustrări de conștiință privind păcatul și era dureros de preocupat de căutarea certitudinii izbăvirii. Într-o noapte, o futună teribilă a răsturnat un stejar în apropiere de el și Luther s-a retras la mănăstirea eremiților lui Augustin, sperând ca prin austeritate și autodisciplină să găsească calea sigură pentru a cunoaște izbăvirea dată de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Martin Luther

În perioada de studiu, Luther era chinuit de puternice mustrări de conștiință privind păcatul și era dureros de preocupat de căutarea certitudinii izbăvirii. Într-o noapte, o futună teribilă a răsturnat un stejar în apropiere de el și Luther s-a retras la mănăstirea eremiților lui Augustin, sperând ca prin austeritate și autodisciplină să găsească calea sigură pentru a cunoaște izbăvirea dată de Dumnezeu. În 1507 a fost hirotonist preot și trei ani mai târziu a fost trimis la Roma pentru a rezolva unele afaceri monahale, unde a fost înfuriat de bogăția și corupția existente în mediul papal renascentist.

La vârsta de 29 de ani, Luther a devenit doctor în teologie și substareț la Univesitatea din Wittenburg, unde a început să predea cursuri despre Aristotel. În această perioadă Luther a găsit o soluție pentru îndoielile profunde care-l măcinau, provocate de conștientizarea vieții sale plină de păcate. În Epistola lui Pavel către Romani, el a descoperit cuvintele: „Omul neprihănit va trăi prin credință”. Acest citat a devenit centrul teologiei lui Luther.

De la descoperirea existenței unei relații directe între Hristos și credincios, Luther a elaborat cele trei principii de bază ale Reformei. Primul, ca Scriptura provenită direct de la Dumnezeu este supremă ca semn de cunoaștere a omului față de El. Al doile, că izbăvirea poate veni doar prin grație divină și nu prin intermediere umană; și al treilea, că toți cei care cred în Dumnezeu sunt ei înșiși „preoți”, capabili să comunice direct cu El, neavând nevoie de intermediar extern.

Începând cu 1516 predicile lui Luther spuneau că Biserica avea nevoie de o noua filosofie și de o reformă importantă. Vânzarea moaștelor și sprijinul aparent acordat corupților, doctrina non-scipturală care sisținea că izbăvirea poate fi cumpărată, au fost adesea atacate chiar din interiorul Bisericii de către umaniști recunoscuți, ca Erasmus, care au încercat să restaureze credința creștină simplă prin studierea Scripturilor.

În 1517 Luther a trecut la acțiunea pentru care, probabil ,este cel mai bine cunoscut. El a afișat pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de principii, un atac căruia nu i s-a dat importanță deosebită. Acțiunea lui Luther era o încercare de a ataca doctrina care permitea Bisericii să vândă izbăviri, și punea atașamentul ei obsesiv față de avuția materială față în față cu bogăția adevărată a Evangheliei.

Luther nu intenționa să se rupă de Biserica de la Roma; scopul lui era acela de a iniția reforma internă. Însă atacul copleșitor al teologiei sale respingea rolul fundamental al Bisericii în viețile spirituale ale credincioșilor. Refuzul hotărât al lui Luther de a se dezice de convingerile sale a dus la confruntarea istorica cu autoritățiile, în care a oferit conștiinței protestante expresia sa definitorie: „Așa gândesc eu. Nu pot gândi altfel.”. Respingerea puterii și autoritații Bisericii a dus la excomunicarea lui Luther în 1521.

Ideile lui Luther au dat naștere la tulburări politice și religioase în întreaga Germanie. Conducătorii celor săraci și oprimați, dornici să se opună conducătorilor autocratici din țară, s-au indentificat cu rezistența lui Luther față de atotputernica Biserică Romană, în anii ce au urmat, izbucnirea unei răscoale țărănești a pus în pericol stabilitatea mai multor principii. Deși Luther nu a folosit niciodată Scriptura pentru a justifica insurecția și violența, la început el a adoptat o adordare înțelegătoare și moderată. Însă el depindea de protecția nobililor aliați și din această cauză a fost obligat să se declare de partea clasei conducătoare. I-a înfierat pe rebeli, susținând distrugerea lor cu o ferocitate șocantă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.