Marketing si concurenta

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acest lucru presupune adoptarea unui anumit comportament concurential, comportament care se manifesta in relatiile de concurenta existente intr-un domeniu de activitate sau intr-o piata.
Deoarece concurenta se manifesta, atat pe plan national, cat si pe plan international, ea a fost definita si reglementata de catre Organizatia de Cooperare Economica si de Dezvoltare (OECD), organism intern[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marketing si concurenta

Acest lucru presupune adoptarea unui anumit comportament concurential, comportament care se manifesta in relatiile de concurenta existente intr-un domeniu de activitate sau intr-o piata.
Deoarece concurenta se manifesta, atat pe plan national, cat si pe plan international, ea a fost definita si reglementata de catre Organizatia de Cooperare Economica si de Dezvoltare (OECD), organism international ce militeaza pentru crearea unui climat economic si de afaceri optim pentru statele membre, astfel:

"concurenta exprima situatia de pe o piata in care firme sau vanzatori se lupta in mod independent pentru a castiga clientela cumparatorilor, in scopul de a atinge un obiectiv economic, de exemplu, profituri, vanzari si/sau impartirea pietei. In acest context, concurenta este adesea echivalenta cu rivalitatea. Aceasta rivalitate poate sa se refere la preturi, calitate, servicii sau combinatii ale acestor sau altor factori pe care clientii ii pretuiesc".

Competitia este un mijloc eficient de a elimina profiturile excedentare realizate de catre unii agenti economici, de a aloca resursele pentru anumite utilizari necesare societatii, de a determina firmele sa produca bunuri de calitate la costuri reduse si in cantitatile dorite de consumatori, de a stimula introducerea inovatiilor tehnologice. De aceea, competitia trebuie vazuta ca un proces dinamic cu efecte benefice asupra economiei in ansamblul sau.

Economistul Alfred Marshall a ridicat o problema ce a fost larg dezbatuta de catre teoreticieni si anume, definirea conceptului de "concurenta pura" si cel de "concurenta perfecta". Astfel, daca primul concept se refera la existenta unui numar mare de producatori in cadrul pietei analizate, cel de-al doilea presupune si conditia suplimentara a unei intrari libere pe piata.

O alternativa la concurenta perfecta a fost "concurenta practica sau operanta" (workable competition), concept ce ii apartine lui J. M. Clark si care incearca sa reflecte cu obiectivitate situatia reala din economie. Astfel, politica concurentiala trebuie sa urmareasca realizarea unei concurente operante, practice, desfasurate intr-un mediu concurential normal, care sa stimuleze initiativa agentilor economici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.