Marketing si comunicare pe internet

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.95

nivel: Facultate

Necesitatea prezentei firmelor in cadrul retelei globale este evidenta, indiferent de costuri si de forma, insa se pune problema daca site-ul este doar o modalitate de comunicare cu mediul de afaceri (clienti, utilizatori de Internet, potentiali parteneri etc.) sau reprezinta un important instrument strategic de marketing.

Practica a demonstrat ca site-urile pot fi utilizate pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marketing si comunicare pe internet

Necesitatea prezentei firmelor in cadrul retelei globale este evidenta, indiferent de costuri si de forma, insa se pune problema daca site-ul este doar o modalitate de comunicare cu mediul de afaceri (clienti, utilizatori de Internet, potentiali parteneri etc.) sau reprezinta un important instrument strategic de marketing.

Practica a demonstrat ca site-urile pot fi utilizate pentru comunicarea ofertei complete, dar si a altor informatii privind identitatea firmei. Insa, intreprinderile vizionare, adoptand un comportament proactiv, isi fundamenteaza strategia de dezvoltare avand web-ul drept ax central sau (cel putin) componenta de baza.

Cuvinte cheie: site, comunicare promotionala, publicitate, strategie de marketing, Internet, comunicare strategica. Key words: website, promotional communication, advertising, marketing strategy, Internet, strategic communication..Internetul, abordat din perspectiva tehnologica, prezinta implicatii majore asupra mediului socio-economic, in special asupra firmelor si institutiilor, prin transformarile structurale, comportamentele si manageriale pe care le impune. Pe de alta parte, se pune problema sustinerii de catre Internet a transformarilor pe care le-a generat.

Aceasta inseamna ca, prezenta pe piata virtuala a actantilor este, in acelasi timp, consecinta si cauza a dezvoltarii tehnologiei, dar si a mediului de comunicare. Mediul creat prin Internet, www, wireless si mobile knowledge ofera oportunitatea integrarii intr-o singura infrastructura a elementelor ce caracterizeaza principalele instrumente ale comunicarii, managementului si marketing-ului. Spatiul virtual reprezentand o modalitate prin care firmele mici se pot dezvolta si pot genera avantaje competitive majore in lupta concurentiala acerba de pe piata globala.

La prima vedere s-ar putea spune ca prezenta agentilor economici in reteaua globala, care este Internetul, este o moda. Insa, indiferent de forma sub care se manifesta (site de prezentare, site de vanzare online, Extranet pentru partenerii de afaceri etc.) prezenta pe piata virtuala a firmelor este o modalitate eficienta si facila de
39 Revista de Marketing Online - Vol.2, Nr. 1 comunicare cu clientii (potentialii clienti) si partenerii de afaceri.

Daca primele site-uri romanesti erau neatragatoare si insipide, astazi fenomenul a luat amploare, firmele intervenind pe piata virtuala intr-un mod cat se poate de profesionist. Astfel ca, dupa 14 de ani de la rezervarea primului domeniu.ro (www.ici.ro in februarie1993), interesul pentru Internet manifestat atat de populatiei, cat mai ales de firme este in continua crestere. In prezent dezvoltandu-se site-uri fara sustinere din offline, respectiv site-uri care produc continut doar pentru online.

De altfel interesul pentru reteaua globala este demonstrat de faptul ca preocuparea guvernamentala a condus la elaborarea unei strategii nationale in domeniul comertului electronic. In conditiile in care numarul utilizatorilor romani de Internet creste, ridicandu-se la 5,5 milioane de persoane in 2007[11] tot mai multe firme sunt tentate sa patrunda pe piata virtuala. Desi, faptul ca Internetul reprezinta un mediu de comunicare disponibil pentru toti a condus la scaderea numarului utilizatorilor cu venituri de peste 2.000 RON de la 12,4%, la 11,9%, in perioada semestru I 2006 - semestrul I 2007.

Exista insa si tendinta reducerii numarului utilizatorilor de Internet cu venituri mai mici de 500 de RON. Astfel ca piata virtuala, sub aspectul utilizatorilor, incepe sa se stabilizeze. Un studiu realizat de Insites.be [11] arata ca utilizatorul de Internet prezinta urmatoarele caracteristici: nu a renuntat la televizor in favoarea Internetului, nu mai este atat de fascinat de Internet, acceseaza mai des web-ul de acasa decat de la locul de munca, timpul mediu pe care il afecteaza navigarii este de 4 ore, iar principalul motiv pentru utilizarea Internetului este chat-ul si posta electronica.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE), ponderea numarului de utilizatori de Internet in totalul populatiei Romaniei a crescut in perioada 2001 - 2006 de la 4,7% la 23,4%. Aceasta insemnand ca, la nivel european, tara noastra ocupa locul doi dupa Letonia in ceea ce priveste cresterea rapida inregistrata in perioada analizata. Numarul persoanelor care acceseaza Internetul cel putin o data pe luna (audienta activa a Internetului in Romania) a crescut cu 48,4% fata de inceputul lui 2006 (4.737.426 de utilizatori activi).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.