Marketing farmaceutic

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Spre deosebire de alte domenii, specificul marketingului farmaceutic consta in faptul ca industria farmaceutica creeaza si produce medicamentul, care nu este un produs ca oricare altul acesta nu va fi cumparat liber, sau la alegere, dupa bunul plac al consumatorului. Medicamentul este un produs special pus in serviciul pacientului, cu scopul vindecarii unor boli, protejarii sau ameliorarii sanata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marketing farmaceutic

Spre deosebire de alte domenii, specificul marketingului farmaceutic consta in faptul ca industria farmaceutica creeaza si produce medicamentul, care nu este un produs ca oricare altul acesta nu va fi cumparat liber, sau la alegere, dupa bunul plac al consumatorului. Medicamentul este un produs special pus in serviciul pacientului, cu scopul vindecarii unor boli, protejarii sau ameliorarii sanatatii acestuia.

Marketingul farmaceutic este o subspecialitate a marketingului care se poate defini ca un proces prin care este actualizata piata pentru produsele si serviciile farmaceutice. Aceasta definitie are unele avantaje, deoarece pun accentul pe ingrijirea farmaceutica, pe serviciile farmaceutice si nu numai pe prepararea si eliberarea medicamentelor. Orice articol, serviciu sau idee necesara pentru a anticipa si pentru a elimina barierele din asistenta farmaceutica pot fi luate in discutie, in cadrul unei piete farmaceutice.

Marketingul farmaceutic are un inteles mai larg decat marketingul medicamentelor, deoarece cuprinde serviciile farmaceutice de inalta specialitate, oferite de profesionistii in domeniu. In aceasta definitie accentul se pune pe ingrijirile farmaceutice oferite pacientului, subliniind ca justificarea pentru extinderea pietei farmaceutice este pacientul si nu producatorul sau comerciantul de medicamente.

Pe piata farmaceutica poate sa apara fenomenul de co-marketing, care consta in punerea simultan pe piata a aceluiasi produs de catre doua sau mai multe firme producatoare (de exemplu: Aspirin Bayer, Acid Acetilsalicilic de la Sicomed, Upsarin de la Upsa etc.), sub diferite nume de marca, fiecare marca avand prestigiul sau. In ceea ce priveste publicitatea, aceasta trebuie sa fie obiectiva, in sensul ca medicamentul trebuie prezentat la nivelul promisiunilor facute.

Orice abatere poate fi fatala pentru firma producatoare, deoarece medicamentele se adreseaza sanatatii omului. "Spre deosebire de alte produse, avand un impact major asupra organismului uman, produsul farmaceutic trebuie sa indeplineasca, inainte de toate, conditii mai presus de interesul pur comercial. Se cheltuiescresurse importante pentru dezvoltarea unor medicament inovatoare si o atentie deosebita se acorda sigurantei pacientilor" (PulsMedia.ro/ Farmacist.ro, 2007).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.