Marirea si decaderea unui imparat

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.31

nivel: Facultate

De atunci si pina in 1812 a ramas invincibil pe uscat, chiar daca Nelson i-a distrus fortele na vale in batalia de la Trafalgar din 1805. Dezastruasa campanie din Rusia a fost primul dintr-o serie de esecuri ce a culminat cu abdicarea sa in 1814, in urma careia a fostexilat pe insula Elba, pe coasta nord-vestica a Italiei.

2)De ce a invadat Napoleon Rusia ?
La inceputul lui [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marirea si decaderea unui imparat

De atunci si pina in 1812 a ramas invincibil pe uscat, chiar daca Nelson i-a distrus fortele na vale in batalia de la Trafalgar din 1805. Dezastruasa campanie din Rusia a fost primul dintr-o serie de esecuri ce a culminat cu abdicarea sa in 1814, in urma careia a fostexilat pe insula Elba, pe coasta nord-vestica a Italiei.

2)De ce a invadat Napoleon Rusia ?
La inceputul lui 1812 Napoleon afla ca puterea sa nu este nelimita-ta. Vechea sa ambitie de a invada Anglia era impiedicata de slabiciunea comparativa a flotei franceze care nu dispunea de navele si resursele necesare pentru a lansa un atac in forta. Incercarea de a organiza un boi-cot al produselor englezesti in toata Europa, care spera ca va conduce la o revolta a somerilor britanici, a esuat, deoarece Spania, Portugali sau Rusia nu puteau fi controlate. Tentativa de a subjuga Spania si Portuga-lia s-a transformat in Razboiul Peninsular, in care francezii au fost infrinti de fortele engleze, spaniole si portugheze reunite sub comanda lui Sir Arthur Wellesley, viitorul duce de Willington.

Ulterior, Napoleon si-a indreptat atentia catre Rusia, pe care o considera o poarta spre India si bogatiile Orientului. In 1807, pe o pluta ancorata in mijlocul riului Niemen la Tilsit, in Prusia, a semnat un tratat de pace cu tarul Alexandru I. Cei doi imparati s-au inteles de minune - "Voi fi secretarul tau, iar tu al meu ", a spus Napoleon - si si-au impartit Europa, Napoleon preluind vestul iar Alexandru estul.

In anul urmator, la o a doua intilnire, Alexandru a promis sa-I acorde lui Napoleon sprijin militar, in cazul in care Franta rea atacata de un alt inamic de-al sau - Austria. Cu toate acestea, tarul a fost indemnat de familia si de consilierii sai sa renunte la alianta cu acest AŠ tiran patat de singe >>, cum il numea mama sa.

In 1809, cind a izbucnit razboiul cu Austria, trupele rusesti promise de tar nu si-au facut aparitia, iar Napoleon a trebuit sa lupte pentru victorie fara sprijinul acestora. Din acest moment, relatia dintre Napoleon si Alexandru s-a deteriorat. Tarul n-a dat curs cererilor imparatului pentru o prietenie reinoita si mai apropiata, ignorind chiar si amenintarile acestuia de agresiune armata, care au culminat cu concentrarea trupelot franceze in polonia, ca preludiu la invazie. La 24 iunie 1812, Marea Armata cuprindea 600.000 de oameni, inclusive contingente prusace si austriece - a trecut Niemenul avansind spre Moscova. Patru luni mai tirziu se intorcea infrinta.

3) Ce nu a functionat in planurile lui Napoleon ?
Doua motive importante ale infringerii catastrofale suferite de Napoleon a fost vremea si o scadere drastica a proviziilor. Pe parcursul inaintarii spre Moscova trupele sale au suferit din pricina arsitei combinate cu ploi torentiale.Eram fie sufocati de nisip, fie ingropati pina la genunchi in noroi >>, relata un soldat demoralizat.

In primele saptamini ale campaniei zeci de mii de oameni si de cai s-au prabusit pe drum din cauza bolilor si a epuizarii cauzate de caldura. Apoi, la 7 septembrie, Marea Armata a mai pierdut 60.000 de oameni in cele 15 ore ale bataliei de la Borodino. Trupele ramase au fost dispuse de-a lungul unei linii a frontului de 1,120 km. Dupa o saptamina, cind au ajuns la Moscova, din cei 600.000 de combatanti care pornisera la drum cu nici 3 luni inainte ramasesera 100.000.

Napoleon si-a instruit soldatii sa se hraneasca cu ce gaseau pe drum, daca era nevoie. Dar tactica armatei ruse de AŠ pirjolire a pamintului >> nu le lasa nimic. Napoleon contase ca a evitat ce era mai rau din caldura verii si din frigul iernii. Dar datorita tenacitatii si tacticilor surpriza ale rusilor - precum incendierea Moscovei - a avut parte si de una, si de cealalta, cu rezultate dezastruase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.