Marin Sorescu Iona

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Iona
"Iona" este una dintre cele mai semnificative drame existentiale, construita pe un monolog din care nu lipseste ambiguitatea, ironia, limbajul aluziei. Tema dramei consta in metafora preluata de la Nietzsche, "solitudinea m-a inghitit ca o balena". Monologul lui Iona poate fi al scriitorului care simte insingurarea individului in societate, individ aflat mereu intre libertate si necesi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Sorescu Iona

Iona
"Iona" este una dintre cele mai semnificative drame existentiale, construita pe un monolog din care nu lipseste ambiguitatea, ironia, limbajul aluziei. Tema dramei consta in metafora preluata de la Nietzsche, "solitudinea m-a inghitit ca o balena". Monologul lui Iona poate fi al scriitorului care simte insingurarea individului in societate, individ aflat mereu intre libertate si necesitate, intre sens si nonsens.

Geneza dramei
Piesa lui Marin Sorescu are la origine cunoscutul mit biblic al lui Iona din Vechiul Testament. Iona, fiul lui Amitai, este insarcinat in taina de Dumnezeu sa plece in cetatea Ninive, unde se petreceau faradelegi cumplite, spre a propovadui cuvantul divin. Iona refuza si, vrand sa se ascunda, fuge cu ajutorul unei corabii in localitatea Tarsis, dar Dumnezeu il pedepseste pentru neascultare: trimite vanturi puternice ce vor rascoli marea iar corabierii speriati il arunca pe Iona in valuri. Din porunca divina un monstru marin il inghite. Dupa trei zile si trei nopti petrecute in post si rugaciune in burta chitului, Domnul porunceste acestuia sa il verse pe Iona pe uscat.

Cel ales de Dumnezeu se va duce la Ninive pentru a-I propovadui cuvantul.Marin Sorescu pleaca de la acest motiv biblic dar nu respecta parabola din Vechiul Testament ci ii da alte conotatii existentiale: Iona nu primeste nici o misiune de la Dumnezeu si se afla deja ca pescar in gura unui peste, fara a fi savarsit vreun pacat. Geneza piesei este explicata de insusi autorul care nu ne ofera, insa, o dezlegare absoluta cu privire la geneza si la intentii: "Creatia este o balbaiala in fata lui Dumnezeu. Dupa ce a creat lumea in sapte zile El S-a simtit atat de epuizat incat n-a mai putut misca un deget.

A mai aparut, oare, ceva nou de atunci? Iata un exemplu de epuizare divina. Recitesc dupa cativa ani cu ochi reci si straini si ma intreb: . Am fost intrebat daca burta pestelui simbolizeaza un cosmos sau singuratatea intrauterina. In ce masura Iona e primul si ultimul om? Si, mai ales, ce semnificatie are gestul final, si daca nu e prea multa amaraciune, si daca nu-i e mila de umanitate? Nu pot sa va raspund nimic. Totul mi se incurca in memorie. Stiu numai ca am vrut sa scriu despre un om singur, nemaipomenit de singur".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.