Marin Sorescu - viata si activitatea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

De la inceput se face observatia ca cerinta e prea mare si Domnul ar vrea sa taie de pe lista femeia, ca sa nu-l tina de vorba. El ar vrea sa-i taie mai degraba cartea, deoarece cu o sticla de vin si cu o femeie de langa sine ar putea scrie alta. Dorinta se repeta si de fiecare data Domnul ar vrea sa-i taie femeia de pe lista. Intrigat, ''conferentiarul'' raspunde:Ciobanul care si-a pierdut oile '[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Sorescu - viata si activitatea

De la inceput se face observatia ca cerinta e prea mare si Domnul ar vrea sa taie de pe lista femeia, ca sa nu-l tina de vorba. El ar vrea sa-i taie mai degraba cartea, deoarece cu o sticla de vin si cu o femeie de langa sine ar putea scrie alta. Dorinta se repeta si de fiecare data Domnul ar vrea sa-i taie femeia de pe lista. Intrigat, ''conferentiarul'' raspunde:Ciobanul care si-a pierdut oile '' Copilul are grija de curci si mai putin de oi, iar cand oile sunt furate, se teme sa nu cumva sa fie gasite. Dispare sentimentul mistic pentru animale, sau ceea ce se numeste ''sugestia solidaritatii'' cu natura.
Alte poezii au ca tema pranzul, pomana, praznicul, masa.

Mai totul in poemele lui Marin Sorescu din ''La lilieci'' se invarte in jurul mesei. Taranii din Bulzesti, iuti la minte, au un sentiment foarte practic, sentimentul nutritiei. Timpul se scurge in functie de ora mesei si de consistenta alimentelor. O aventura, o discutie pe podisca din fata casei se incheie cu o masa. Pregatirea pranzului cere o strategie complicata: ''Masa''. Taranca Veta imparte ordine ca un comandant militar, trimitand copii prin vecini dupa sare, ulei si o gaina.

Pranzul acesta este de fapt o parodie a ''cinei sacre'', a Cinei cea de Taina."Tarziu" Un taran, care nu vrea sa se insoare, Marin al lui Petru ii aminteste de timpurile bune, cele de odinioara, cand ''beai cate un putinei de lapte batut, te stergeai la gura cu maneca'', varza e schimbata cu urzicile primavara, deoarece schimba sangele care s-a ingrosat.Tot pe aceasta tema este prezentata o petrecere campeneasca: se bea, se ciocnesc oua rosii, femeile au fuste de borangic, iar pe cap marame.

Cea mai tipica este poezia ''La lilieci'', istoria unui praznic la cimitir. De ziua mortilor tot satul se intinde pe iarba, la umbra bisericii, facand un chef cumplit. Vecinii se cinstesc cu tuica, rudele beau vin din aceeasi ulcica, iar copii se joaca de-a v-ati ascunselea printre cruci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.