Marin Sorescu - Iona

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.02

nivel: Liceu

Vorbind despre Iona, Sorescu marturiseste ca in personajul sau s-ar putea recunoaste el insusi, atata doar ca piesa depaseste prin semnificatii caracterul intimist pe care autorul l-ar fi inspirat altfel. Ea reflecta nu destinul unui om, ci al intregii omeniri, a fiintei umane confruntate cu limitele conditiei sale. Intentia autorului a fost de fapt aceea de a reflecta in opera "povestea unui sing[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Sorescu - Iona

Vorbind despre Iona, Sorescu marturiseste ca in personajul sau s-ar putea recunoaste el insusi, atata doar ca piesa depaseste prin semnificatii caracterul intimist pe care autorul l-ar fi inspirat altfel. Ea reflecta nu destinul unui om, ci al intregii omeniri, a fiintei umane confruntate cu limitele conditiei sale. Intentia autorului a fost de fapt aceea de a reflecta in opera "povestea unui singur, nemaipomenit de singur".

Modernitatea operei soresciene se defineste nu doar la nivelul semnificatiilor si mijloacelor de exprimare ci si in modul de organizare a acestuia. Conceputa sub forma unui amplu monolog, piesa creeaza totusi impresia adoptarii formulei dialogului printr-un act al dedublarii personajului, surprins de fapt in incercarea de a comunica mai intai cu sine si apoi cu ceilalti.

Pe de alta parte, alcatuita din patru tablouri, piesa se caracterizeaza prin simetria compozitiei. Corespunzator acestei atitudini a personajului de a incerca o comunicare cu lumea din afara si cea dinauntru, se definesc in opera doua planuri, distribuite simetric in cele patru tablouri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.