Marin Preda Morometii - tema familiei

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Asezarea la masa, in cadrul cinei in familie, este ilustrativa in acest sens: mama si fetele stau langa plita, Niculaie sta in apropierea mamei, iar baietii mai mari "spre partea dinafara a tindei, ca si cand ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara." Mai sus decat toti, intr-o iluzie a autoritatii necontestate, Moromete sta pe pragul odaii celei bune, dominandu-i c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Preda Morometii - tema familiei

Asezarea la masa, in cadrul cinei in familie, este ilustrativa in acest sens: mama si fetele stau langa plita, Niculaie sta in apropierea mamei, iar baietii mai mari "spre partea dinafara a tindei, ca si cand ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara." Mai sus decat toti, intr-o iluzie a autoritatii necontestate, Moromete sta pe pragul odaii celei bune, dominandu-i cu privirea, cu gestul si cu vocea pe toti membrii familiei. E o scena in care se creeaza iluzia autoritatii paterne intr-o lume in care tiparele arhaice supravietuiesc. Ritualul mesei dezvaluie, insa, adevaratele relatii din sanul familiei.

Copiii din prima casatorie nu se inteleg cu ceilalti, dar tatal, pentru a mentine unitatea familiei, este dur ( Niculae face mofturi la masa si mana tatalui il loveste necrutator ). Problemele familiei sunt ale tuturor celor din sat: existenta catorva loturi de pamant si lupta pentru a le pastra nestirbite, primejdia foncierii si a datoriei la banca. Lucrurile se complica prin disensiunile dintre fratii vitregi si prin dorinta fiilor mai mari de a pleca la Bucuresti, convinsi ca se vor descurca mai bine pe cont propriu decat sub autoritatea paterna.

Primul volum al romanului are trei parti si toate incep cu o prezentare de ansamblu a familiei Moromete - cina, prispa, pe care sunt insirati la adapost de ploaie toti membrii familiei, inainte de plecarea lui Achim, secerisul, la care participa toti cei ramasi acasa. Fisurile unitatii familiale se produc treptat, insesizabil pentru tatal care se lasa inselat de promisiunile lui Achim, pentru ca nu poate crede ca fiii mai mari ar avea curajul sa-i incalce cuvantul. Scena taierii salcamului este simbolica prin raportare la evolutia ulterioara a actiunii. Doborand salcamul care da maretie curtii sale, Moromete isi anunta, parca, propria infrangere in conflictul cu Paraschiv, Nila si Achim.

Chiar daca taierea salcamului este justificata de tata prin argumente pragmatice ( familia are nevoie de bani pana vor sosi cei promisi de Achim, pentru achitarea datoriilor curente ), cei din jur, mai ales Guica, nu inteleg motivele sale, iar aceasta diferenta de atitudine in raport cu existenta il detaseaza net pe Moromete, pentru care nu are rost sa explici unui om ceva ce nu intelege si singur. Achim pleaca la Bucuresti, dar castigul asteptat nu se iveste, iar Moromete afla ca fiul sau nu intentioneaza sa se mai intoarca si nici sa trimita vreun ban acasa.

Pedeapsa exemplara aplicata lui Paraschiv si lui Nila, intr-una dintre ultimele scene ale primului volum, care marcheaza o incercare disperata de a restabili ordinea familiala, nu are nici o eficienta, cei doi fug si ei la Bucuresti cu caii si cu aproape toata averea familiei. Scena confruntarii finale este magistral construita, din perspectiva naratorului obiectiv. Pana in ultima clipa, Moromete spera ca-si poate recastiga fiii porniti pe o cale gresita. Stapanirea de sine, arma secreta a lui Ilie Moromete in aceasta confruntare, ii face, in cele din urma, pe Paraschiv si pe Nila sa-si piarda cumpatul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.