Marin Preda - Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Liceu

Semnificatia titlului Titlul reda numele familiei prezentate in roman, ai carei membri sunt exponenti ai clasei taranesti, fiind surprinsi in raport cu prefacerile sociale intuite inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial si evidente dupa 1940.Constructia subiectuluiDesi romanul, alcatuit din doua volume, constituie unitate, maniera de abordare a materialului epic se schimba de la un volum la ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Preda - Morometii

Semnificatia titlului Titlul reda numele familiei prezentate in roman, ai carei membri sunt exponenti ai clasei taranesti, fiind surprinsi in raport cu prefacerile sociale intuite inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial si evidente dupa 1940.Constructia subiectuluiDesi romanul, alcatuit din doua volume, constituie unitate, maniera de abordare a materialului epic se schimba de la un volum la celalalt.

Initial, actiunea se concentrea: pe prezentarea destinului unui singur personaj, la care raporteaza si celelalte, ritmul narativ este lent, creand impresia de stabilitate a vietil taranesti patriarhale; ulterior ritmul devine alert, prezentandu-se existenta unei colectivitati, in schimbare.Volumul I Prin intermediul tehnicii narative a planurilor paralele sau intersectate, se prezinta viata familiei numeroase a lui Ilie Moromete (planul principal), dar si existenta altor familii din satul Silestea-Gumesti,Balosu, Botoghina sau Tugurlan (planuri secundare).

Actiunea primului volum incepe cu trei ani inainte de izbucnirea celui de-al Razboi Mondial. Inceputul romanului este o referire succinta la un timp "rabdator", benefic linistii sufletesti a familiilor satului patriarhal: 'in Campia Dunarii, cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial se pare ca timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare; viata se scurgea aici fara conflicte mari." Pe parcurs insa, aceasta constatare se dovedeste a fi doar iluzia indivizilor care compun colectivitatea sateasca si care cred in stabilitatea lumii lor.

Calmul si linistea acesteia coexista cu semnele unui proces de destramare a satului traditional. Desi naratorul consimte la pastrarea iluziei taranilor, referirea simetrica la timp de la finalul primului volum anunta iminenta destramarii: "Timpul nu mai avea rabdare". In legatura cu timpul "viclean", Eugen Simion afirma ca "rabdarea nu e decat o forma de acumulare pentru o noua criza".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.