Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Nuvela Intalnirea din Pmanturi descrie o criz a virilit]ii. Dugu o vede pe Drina, goal, scldandu-se, [i se bate pentru ea cu Achim. Disputa dintre cei doi parodiaz u[or cavalerismul medieval. In La Camp, doi flci dau de o fat dormind sub un tufan [i o violeaz. In Colina, un biat e surprins pe camp de o negur deas [i are vedenii. Toate sunt nara]iuni obi[nuite, care abia dac las s se bnuiasc plcere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Preda

Nuvela Intalnirea din Pmanturi descrie o criz a virilit]ii. Dugu o vede pe Drina, goal, scldandu-se, [i se bate pentru ea cu Achim. Disputa dintre cei doi parodiaz u[or cavalerismul medieval. In La Camp, doi flci dau de o fat dormind sub un tufan [i o violeaz. In Colina, un biat e surprins pe camp de o negur deas [i are vedenii. Toate sunt nara]iuni obi[nuite, care abia dac las s se bnuiasc plcerea povestirii de mai tarziu.

Violen]a este aici expresia unei inocen]e, a unei purit]i : Dugu, Drina, cei doi ciobani sunt ni[te candizi [i, pe aceast linie, rude de departe cu Moromete. In Calul, personajul se teme parc se recunoasc de la inceput c-[i va omori calul : el se simte oarecum vinovat fa] de animal [i se amge[te ascunzandu-[i scopul drumului su matinal, amanand con[tiin]a crimei. Este tipic in Calul mi[carea inceat a nara]iunii, parc indiferent, meticuloas, impiedicat. Pa]anghel din O adunare lini[tit este dintr-odat uimitor de asemntor cu Moromete. El este aici adevratul povestitor, substituindu-se autorului.

Pa]anghel pregte[te meticulos efectele istorisirii. Amanarea, ocolurile ]in de o anume plcere a personajului de a-[i crea [i regiza spectacolele. Odat cu apari]ia acestei nuvele, apare in opera lui Marin Preda spiritul socratic, pre]uirea valorilor libert]ii, incercarea de a sustrage de sub fatalitatea determinrilor elementare.
Marin Preda sfar[e[te prin a-[i imita personajul, procedand ca el. Morom]ianismul profund al operei const in acest transfer : autorul imprumut de la eroul lui gesturi, cuvinte, un fel de a fi.

Desf[urarea apare in 1952 [i este o replic dialectic, cu mult sub nivelul Morome]ilor, la tema timpului rbdtor. Ilie Barbu pare un morome]ian de dat recent. In fond, nuvela e, sub raport tipologic, o variant a romanului. Sub acela[i raport romanul o cople[e[te ins. Tipologic, ea e anulat de roman. Toate reac]iile morome]iene ale lui Ilie Barbu dintr-o anume faz a lui sunt retopite [i "inghi]ite" de roman la un nivel artistic superior. Ilie Barbu este in literatura lui Marin Preda, primul erou activ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.