Marin Preda-Bibliografie

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.20

nivel: Liceu

1922:Se naşte pe 5 august , in comuna Silistea-Gumesti (jud. Teleorman), fiul lui Tudor Calarasu, plugar, si al Joitei Preda. Părinţii lui,văduvi din casatorii, trăiau împreuna fara a fi cununaţi. Are trei fraţi din partea tatălui, doua surori din partea mamei si inca o sora si un frate ai ambilor părinţi.

Mama lui este cea care ins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marin Preda-Bibliografie

1922:Se naşte pe 5 august , in comuna Silistea-Gumesti (jud. Teleorman), fiul lui Tudor Calarasu, plugar, si al Joitei Preda. Părinţii lui,văduvi din casatorii, trăiau împreuna fara a fi cununaţi. Are trei fraţi din partea tatălui, doua surori din partea mamei si inca o sora si un frate ai ambilor părinţi.

Mama lui este cea care insista ca Marin sa meargă la studii.
1930-1934: Urmează primele patru clase ale scolii primare din comuna natala, cu invatatorul Ionel Teodorescu.
1934-1937: Urmează clasele V-VIII la Balaci,localitate învecinata , cu invatatorul Ion Georgescu.
1937-17 iunie: I se eliberează o diploma (in urma examenului) de 7 clase primare , cu media 9,15. Părinţii voiau ca el sa devina invatator si este esenţial ca Marin sa obtina bursa. Este respins la viza medicala in Campulung-Muscel ,pentru vedere slaba. Tatăl sau vrea sa-l înscrie la o şcoala de meserii, dar librarul Constantin Păun din Mirosi ii îndruma către şcoala normala din Abrud si ii insoteste acolo,sa se înscrie la examenul pentru bursa. Ia examenul cu nota 10.

1939: Este transferat la Şcoala normala din Cristur (jud. Odorhei). Se remarca la şedinţele societatii literare din şcoala, unde citeşte câteva schiţe. Un profesor ii prevede un viitor de mare scriitor. Este pasionat de literatura si istorie.
1940: In urma Dictatului de la Viena( 30 august), România se vede silita sa cedeze vaste teritorii din Ardeal, inclusiv judeţul Odorhei. Elevii Scolii normale de la Cristur sunt transferaţi in alte regiuni. Marin Preda-la Bucureşti.

Septembrie: Au loc numirea generalului Ion Antonescu ca sef al guvernului, abdicarea regelui Carol al II-lea si proclamarea ,, Statului naţional-legionar".
La sfârşitul vacantei de vara, Tudor Calarasu isi conduce copilul la gara si ii da de inteles ca de-acum încolo va trebui sa se descurce singur.
In noiembrie este un cutremur, clădirea in care studia Marin Preda este avariata si cursurile sunt suspendate multa vreme. Tanarul elev face lecturi masive si scrie el însuşi

1941: Are loc rebeliunea legionara, inabusita de generalul Antonescu(10 ianuarie).
Martie: IL cunoaşte pe Geo Dumitrescu, care tocmai scosese primul număr din revista ,,Albatros" si pe ceilalţi tineri din cercul revistei: Virgil Untaru (Ieruca), Al. Cerna-Radulescu, Sergiu Filerot, etc.
Traversează griji materiale, care nu-l abat de la scrierile lui febrile , chiar daca le trimite fara rezultat ( iniţial...).

Iunie: Susţine examenul de capacitate, dar renunţa din cauza banilor. In vara, nu se duce acasă, aşa cum făcea in fiecare an, ci ramane in Bucureşti, angajându-se corector la ziarul ,,Timpul". Acesta este, practic, momentul stabilirii lui in Bucureşti.
1942: Debutul cu schita ,,Pârlitu'" (in ziarul ,,Timpul").
In lunile următoare si in 1943, apoi in 1945-1947 ii vor apărea, in diverse ziare sau reviste (,,Timpul" , ,, Evenimentul zilei", ,,Vremea războiului" , ,,Tinereţea" , ,,Viata sociala", ,,Veac nou", ,,Studentul roman" , ,,Revista literara" , ,, Contemporanul") schiţe si nuvele ,unele din ele fiind incluse in volumul de debut,iar altele publicate in volum mult mai târziu, la hotărârea autorului, iar altele fiind publicate după moartea lui. Primul lui volum s-a numit ,,Întâlnirea din pământuri". Este angajat , scurta vreme, ca funcţionar la Institutul de Statistica.
Devine secretar de redacţie la ,,Evenimentul zilei".

1948: Apare, la Cartea Româneasca, volumul de schiţe si povestiri ,, Întâlnirea din pământuri".
Acum se instituie pe deplin in România regimul totalitar comunist al partidului unic,care va dura pana in 1989. Este suprimata presa de opoziţie sau independenta, este îngrădita puternic libertatea de exprimare. In materie de cultura si arta,e instituit un dirijism draconic,vizând conformarea stricta a creaţiei artistice si literare la obiectivele propagandistice ale regimului. Timp de mai bine de un deceniu, oficialitatea se va strădui sa impună,in literatura, aşa-zisul ,,realism socialist", ceea ce a avut drept efect apariţia unor carti dezastruoase esteticeste si blocarea publicării literaturii de calitate considerata contrara ,,telurilor socialismului".

Debutul in volum al lui Marin Preda a avut loc cu puţin timp înainte de aceasta grava deteriorare a climatului cultural. In anii următori, ai ,,obsedantului deceniu" (formula aparţine scriitorului) , el a ştiut sa-si apere opera si devenirea de scriitor. Făcând,desigur, destule concesii imperativelor momentului, a aparat,prin opera, demnitatea profesiei de scriitor si a izbutit sa dea, in condiţii de neprielnicie,scrieri de valoare - incontestabile capodopere.
Cu câteva luni înainte de moarte, scriitorul a declarat public: ,, Nu se scrie cu voie de la politie; acest drept al scriitorilor de a scrie este un drept câştigat prin lupta de scriitorii romani in societatea noastră si pe care nu-l mai poate lua nimeni."
1949: Începe prima versiune a romanului ,, Morometii", pornind de la schiţa ,, Salcâmul", neinclusa in volumul de debut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.