Marimea de graunte

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

O apare pentru termeni de ordin mare in . Largimea la semiinaltime sau largimea integrala a profilelor pot fi reprezentate in functie de K=2sinθ/ λ (θ este unghiul de difractie) in reprezentarea clasica Williamson Hall. Segmentele si pantele regresiilor obtinute prin masuratori ar trebui sa furnizeze parametrii de dimensiune aparenta si respectiv valori ale deformatiei medii pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marimea de graunte

O apare pentru termeni de ordin mare in . Largimea la semiinaltime sau largimea integrala a profilelor pot fi reprezentate in functie de K=2sinθ/ λ (θ este unghiul de difractie) in reprezentarea clasica Williamson Hall. Segmentele si pantele regresiilor obtinute prin masuratori ar trebui sa furnizeze parametrii de dimensiune aparenta si respectiv valori ale deformatiei medii patratice. Datorita anizotropiei de deformare, totusi, punctele obtinute din date nu urmaresc de obicei curbe line facand imposibile regresiile de incredere. Se poate arata ca contrastul anizotropic al dislocatiilor permite rationalizarea anizotropiei de deformare in termeni de reprezentare Williamson-Hall modificata [22]:unde ΔK este fie largimea la semiinaltime fie respectiv largimea integrala, D este parametrul de dimensiune aparenta, α este 0.9 pentru largimea la semiinaltime si 1 pentru largimea integrala, iar T este o constanta care depinde de raza efectiva a dislocatiilor [22].

Intr-un policristal cubic sau hexagonal fara textura sau daca distributia vectorilor Burgers pe sisteme de alunecare diferite este una oarecare, factorii de contrast ai dislocatiilor C poate fi mediati prin permutari ale indicilor hkl si asa zisii factori medii de contrast , sunt [31]:Aici facem urmatoarea observatie asupra interpretarii dimensiunii de cristalit determinata prin radiatii X. Largirea datorata dimensiunii este cauzata de lungimea coloanei a domeniilor de imprastiere coerenta unde lungimea este paralela cu vectorul de difractie. Cum a fost accentuat, mai intai s-a facut o presupunere asupra formei si a distributiei dupa dimensiune a domeniilor de imprastiere coerenta.

In cazul de fata cristalitul este considerat de forma sferica si se presupune ca dimensiunile cristalitelor se supun unei distributii lognormal. De aici se pot determina diametrele medii si parametrii functiei de distributie a dimensiunii de cristalite. Acesti parametri, in special diametrul mediu, trebuie sa nu fie identici cu dimensiunea de cristalit sau dimensiunea particulei obtinuta prin TEM sau SEM. Domeniile de imprastiere coerenta sunt regiunile pentru care amplitudinile RX imprastiate se insumeaza. Cand intre orientarile cristalografice ale regiunilor exista o diferenta de cateva grade nu se mai insumeaza amplitudinile, ci intensitatile.

Asta inseamna ca dimensiunea cristalitului determinata prin RX corespunde domeniilor sau regiunilor in care variatiile orientarii sunt mai mici de cateva grade. Acest tip de regiuni pot apartine aceluiasi cristalit in microfotografia Tem sau SEM. Este important de subliniat faptul ca dislocatiile singulare nu afecteaza coerenta imprastierii RX deoarece abaterea de la orientare, provocata de ele, este de ordinul bρ1/2. Luand valori tipice pentru b si ρ in cazul cuprului deformat plastic, 0.6nm si respectiv 1x10-15m-2, abaterea de la orientare este de ordinul ~0.50. Retele speciale sau fascicule de dislocatii pot crea usor abateri de la orientare de cateva grade, in acest fel obtinandu-se limitele regiunilor de imprastiere coerenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.