Marile teme ale creatiei argheziene

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

III Poezia erotica. Spre deosebire de alti poeti contemporani lui, Arghezi n-a incercat sa inchege in volum lirica erotica. Capacitatea de daruire, disponibilitatea de a iubi sunt prezente de-a lungul intregii sale opere. Erotica argheziana cuprinde atitudini corespunzand a doua etape: etapa amanarii, a incertitudinii, a lipsei de dorinta in a fructifica pasiunea: "1907-Peizaje", "Creion 1,2,3"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marile teme ale creatiei argheziene

III Poezia erotica. Spre deosebire de alti poeti contemporani lui, Arghezi n-a incercat sa inchege in volum lirica erotica. Capacitatea de daruire, disponibilitatea de a iubi sunt prezente de-a lungul intregii sale opere. Erotica argheziana cuprinde atitudini corespunzand a doua etape: etapa amanarii, a incertitudinii, a lipsei de dorinta in a fructifica pasiunea: "1907-Peizaje", "Creion 1,2,3" , "Jignire", "Domnita", "Melancolie", "Doliu", "Psalm de taina".

b) etapa acceptarii sentimentului erotic. Poetul recunoaste ca trairea absoluta a iubirii nu se poate realiza decat in universul casnic. Femeia este plina de tandrete si daruire, este o zeitate casnica. Dragostea are asupra poetului un efect tonifiant: "Logodna", "Mirele", "Mireasa, "Casnicie", "Inviere".IV Poezia jocului, a boabei si a faramei. Ca si Sadoveanu, Arghezi a fost fermecat de mirajul vietii casnice, si-a dorit intotdeauna o gospodarie cu stupi, livada, lac, animale domestice si copii.

De aceea, peste drum de inchisoarea Vacaresti a ridicat o casa pe care a botezat-o "Martisor". Acolo, in livada Arghezi a scris adevarate bijuterii pentru Mitzura si Barutu, cu delicatetea si gingasia lui Emil Garleanu. In aceste poeme, adevarata carte de invatatura pentru copii, Arghezi surprinde atitudini, gesturi, miscari ale lumii vegetale si animale, prin care incearca sa-si aduca mai aproape de natura copiii. La Arghezi jocul ascunde o adevarata filozofie de viata: "Zdreanta", "Iscoada", "Hotul", "Cantec de adormit Mitzura".

In aceste poezii se degaja umorul sub diferitele lui forme: meditativ, rasul-satira, rasul moralizator, dar si rasul senin, copilaresc. De fapt, aceasta lume a necuvantatoarelor alcatuieste o lume in travesti a moravurilor pe care Arghezi le satirizeaza.V Poezia epica. Si creatiile in proza ale lui Arghezi, incepand de la pamflete pana la roman au o incarcatura poetica de exceptie. Arghezi se alatura, din acest punct de vedere lui Sadoveanu - poet al naturii - cel mai mare poet in proza. Substanta acestor teme o constituie scrieri ca: "Tablete din Tara de Kuty", "Cimitirul Buna-Vestire", "Lina", "Cu bastonul prin Bucuresti":

VI Poezia pamfletara. Alaturi de Nicolae Carandino, Arghezi este unul dintre cei mai cunoscuti pamfletari interbelici si nu putine sunt articolele din revista sa "Bilete de papagal" care au declansat scandaluri sociale si politice. Pamfletul sau "Baroane" i-a atras judecarea si internarea in lagarul de la Targu - Jiu. Prin pamflet, Arghezi a incercat sa indrepte moravurile vremii, satirizand tot ceea ce insemna putreziciune, slabiciune, rautate si prostie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.