Marile metropole ale lumii 2

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.35

nivel: Gimnaziu

Zona de Vest

Zona de Vest este regiune metropolitană cea mai distantă față de centru orașului. Include cartierele Barra da Tijuca, Jacarepaguá, Campo Grande, Santa Cruz și Bangu. Barra da Tijuca rămâne o zonă de creștere rapidă, atrăgând în special sectorul mai bogat al populației, în timp ce cartiere învecinate, din Zona de Vest relevă diferențe mari între clasele sociale.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marile metropole ale lumii 2

Zona de Vest

Zona de Vest este regiune metropolitană cea mai distantă față de centru orașului. Include cartierele Barra da Tijuca, Jacarepaguá, Campo Grande, Santa Cruz și Bangu. Barra da Tijuca rămâne o zonă de creștere rapidă, atrăgând în special sectorul mai bogat al populației, în timp ce cartiere învecinate, din Zona de Vest relevă diferențe mari între clasele sociale.

Sectorul are zone industriale, însă în interiorul său se află și câteva zone agricole. Pe lângă Barra da Tijuca și Jacarepagua, un alt cartier cu o creștere economică importantă este Campo Grande. Câteva competiții ale Jocurilor Pan-Americane din 2007 se vor desfășura în Centrul Sportiv Miécimo da Silva, poreclit Școala Generală "Algodăo" și altele pe Stadionul Ítalo del Cima Stadium, în Campo Grande.
Barra da Tijuca

La vestul zonelor mai vechi este Barra da Tijuca, o zonă costală subdezvoltată anterior, care acum trece printr-o perioadă de reconstrucție. Clădiri moderne de apartamente și centre comerciale îi conferă zonei un aer americanizat spre deosebire de centrul înghesuit (Centro). Aceasta a atras transferarea oamenilor de afaceri în Barra da Tijuca pentru a profita de acest fapt. Plajele imense din Barra da Tijuca sunt de asemenea populare pentru locuitorii orașului. Barra da Tijuca este locul unde va fi amplasat Satul Jocurilor Pan-Americane din 2007.

Portul Botafogo, cu luna deasupra muntelui Pâine de Zahăr

Favelas

Rio este un oraș al contraste, și deși mare parte din oraș concurează cu metropolele cele mai moderne ale lumii, un procent important din cei 13 milioane de locuitori ai orașului încă trăiesc în gospodării sărace. Cele mai urâte locuri din aceste zone sărace sunt mahalalele, cunoscute sub numele de favelas, dezvoltate de obicei pe dealuri, unde clădirile înalte sunt dificil de construit, iar accidentele, datorate în general de ploi, sunt frecvente. Favelas, la fel ca în cazul ghetourilor din București sau Budapesta, se confruntă cu probleme legate de droguri, crime și atacuri de bandă.

Carnaval

Carnavalul de la Rio de Janeiro oferă mai multe distracții, incluzând faimoasele parade Escolas de Samba în "sambódromo" și bine-cunoscutele "blocos de carnaval" care străbat întreg orașul. Cele mai faimoase sunt:

o Cordăo do bola preta : Paradele din centrul orașului, este unul dintre cele mai tradiționale "bloco de carnaval".
o Trupa Ipanemei : parada homosexualilor care străbate plaja Ipanema.
o Suvaco do Cristo : Paradă în grădina botanică, chiar sub brațul lui Cristo Redentor. Numele de Suvaco do Cristo se traduce în română ca "Subsoara lui Cristos", și a fost ales din motivul menționat mai sus.

Fotbal

Rio de Janeiro este orașul de origine a patru cluburi de fotbal braziliene: Flamengo, Botafogo, Fluminense și Vasco. Faimosul stadion Maracană este de asemenea situat în Rio de Janeiro.

Diverse

Orașul va găzdui ediția din 2007 a Jocurilor Pan-Americane, între 13 și 29 iulie. Plaja Copacabana va fi locul de desfășurare a competițiilor de triatlon și volei de plajă, cea de yachting desfășurându-se în Golful Guanabara. Municipalitatea construiește un nou stadion, în apropiere de Maracană, cu o capacitate de 95.000 de spectatori. Va fi denumit după fostul președinte brazilian al FIFA Joăo Havelange. Rio de Janeiro a fost de asemenea un candidat pentru Jocurile Olimpice din 2012.

Într-un episod al serialului The Simpsons, familia a plecat la Rio. Episodul a înfuriat o serie de oficiali din turism, care au amenințat că vor da în judecată producătorii serialului.

HOLLYWOOD

Însemnul hollywoodian

Hollywood este un cartier a orașului Los Angeles, California din Statele Unite.
Hollywoodul a fost întemeiat în 1857. Relatările conform cărora numele ar proveni de la arbuști sfințiti aduși din Anglia sunt în mare parte neadevărată. Se spune că numele de Hollywood a apărut, din întâmplare, când soția lui Harvey Henderson Wilcox, un agent imobiliat în anii 1880, călătorind cu trenul, a întâlnit o femeie, care și-a denumit casa "Hollywood" (lemn sfânt). Când doamna Wilcox s-a întors acasă, și-a botezat ferma la fel.

Hollywood a devenit o municipalitate în 1903. În 1910, locuitorii de sex masculin au votat unirea cu orașul Los Angeles, pentru a-și asigura o sursă constantă de apă.

Spre începutul anilor 1900, mai multe companii de producție cinematografică din New York și New Jersey au început să se mute în însorita Californie, datorită vremii bune și a zilelor mai lungi. Deși lumina electrică exista la acea vreme, aceasta nu era destul de puternică ca să expună adecvat o peliculă; cea mai bună sursă de lumină pentru producția cinematografică era lumina solară. Compania Nestor, primul studio de film din zona Hollywoodului, a fost fondată în 1911 de David Horsley. În acel an, s-au turnat acolo cincisprezece filme independente.

Hollywood la sfârșitul aniilor 1920

Distanța dintre California de Sud și New Jersey i-a îngreunat lui Thomas Edison impunerea brevetelor sale de invenție în domeniul cinematografic. În acel moment, Edison deținea aproape toate brevetele necesare pentru producția unui film iar în est, producătorii de film care lucrau independent de Motion Picture Patents Company (compania lui Edison) erau adeseori acționați în instanță și agresați de Edison și agenții săi. În conscință, producătorii de film din California puteau să lucreze indepedent, neatârnat de controlul lui Edison. Dacă trimitea agenți în California, zvonurile despre aceștia ajungeau la Los Angeles înaintea agenților, iar producătorii de film puteau să fugă în Mexic.

Faimosul însemn al Hollywoodului a fost ridicat în anul 1923 și era menit să promoveze noile dezvoltări imobiliare pe dealurile Hollywoodului, înfățișând inițial cuvântul "Hollywoodland". Pentru mulți ani semnul a fost lăsat să se deterioreze. În 1949, Camera de Comerț a Hollywoodului a călcat în prag și s-a oferit să elimine ultimele patru litere și să le repare pe celălalte. Semnul, amplasat în Parcul Griffith, a fost înregistrat ca marcă și nu mai poate fi folosit fără permisiunea Camerei de Comerț a Hollywoordului, care administrează și venerabilul Walk of Fame.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.