Marile inventii ale romanilor

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.98

nivel: Facultate

Probabil dintr-o convingere defecista ca romanii nu au descoperit niciodata nimic important.Ei bine, lucrurile sunt departe de a sta astfel si nu numai ca inventii romanesti importante exista,insa eventual lor absenta ar fid at o fata destul de diferita omenirii,nu in sens benefic.
Prima inventive romaneasca recunoscuta official din istorie (adica in urma cu mai bine de un secol) a fost o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marile inventii ale romanilor

Probabil dintr-o convingere defecista ca romanii nu au descoperit niciodata nimic important.Ei bine, lucrurile sunt departe de a sta astfel si nu numai ca inventii romanesti importante exista,insa eventual lor absenta ar fid at o fata destul de diferita omenirii,nu in sens benefic.
Prima inventive romaneasca recunoscuta official din istorie (adica in urma cu mai bine de un secol) a fost o sapa pentru agricultura brevetata in baza"primei legi romanesti asupra brevetelor de inventiune",promulgate de Regele Carol I in 1906.

De atunci, spiritul inventiv al romanilor a inflorit, iar in prezent Oficiul de Stat pentru Inventii si marci(OSIM) emite cateva sute de brevete de inventie pe an. Zeci de inventii romanesti sunt premiate cu diplome si medalii la saloanele de inventica de la Bruxelles, Geneva, Paris sau Moscova. Cati din magnatii lumii stiu ca stiloul cu care isi semneaza contractile, sau avionul devenit un fel de a doua casa , sunt rodul ideilor unor creatori romani?

Nicolae Paulescu, professor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti , este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina,hormonal secretat de pancreas,care regleaza metabolismul glucidelor lipidelor,protidelor si mineralelor din organism.Paulescu este cel care a demostrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.Enciclopediile ii prezinta insa, la acest capitol, pe doi "eroi canadieni" Frederick Banting si Charles Best care in 1992, aveau sa primeasca Premiul Nobel,in dauna lui Paulescu.

In octombrie 1910,marele palat de pe Champs-Elisee, a gazduit cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Aeronautica. Cea mai interesanta masinarie, care a atras atentia multora, a fost un avion rosu fara elice, pe a carui placuta metalica scia: COANDA-1910. Masinaria avea doua aripi duble si un singur loc,o anvergura de 10,3m lungimea de 12,5m, greutatea de 420 kg si o forta de propulsive de 220kg.

Multi vizitatori ai expozitiei au fost supiciosi privind decolarea avionului,pana la o demonstratie accidental alui Coanda, cand, dorind sa verifice motorul, avionul a inceput sa mearga din ce in ce repede, pana si-a luat zborul.Astfel,cu 30 de ani inainte de Heinkel,Campini si Whittle Coanda a construit si a zbirat cu primul avion cu reactive.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.