Marile descoperiri geografice 2

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.28

nivel: Facultate

Temutul Cap Bojador este depasit in anul 1434 de portughezul Gil Eanes spulberandu-se legendele monstrilor marini cu capete omenesti care s-ar fi aflat aici. Comertul de sclavi incepe sa infloreasca, caravanele continua sa inainteze spre sud. O calatorie in largul oceanului de la Cogon pana la Lisabona pe aproape 3500 KM este nevoit sa o faca notarul Airisa Tinoca impreuna cu patru marinari pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marile descoperiri geografice 2

Temutul Cap Bojador este depasit in anul 1434 de portughezul Gil Eanes spulberandu-se legendele monstrilor marini cu capete omenesti care s-ar fi aflat aici. Comertul de sclavi incepe sa infloreasca, caravanele continua sa inainteze spre sud. O calatorie in largul oceanului de la Cogon pana la Lisabona pe aproape 3500 KM este nevoit sa o faca notarul Airisa Tinoca impreuna cu patru marinari pentru a scapa de impotrivirea indarjita a bastinasilor.

Alvise de Ca 'Da Moster, la bordul unei caravele de 90t descopera in anul 1456 insulele din fata Copului Verde. In acelasi an Diego Gomez conduce o expeditie alcatuita din 3 caravele cercetand Senegalul si culegand informatii asupra sudului
apusean. Expeditiile continua pastrand adesea caracterul unor vanatori sistematice de sclavi. Diego de Cao ajunge in anul 1485 in Congo si coboara 120 mile spre sud. In anul 1487 Bartolomeu Diaz reuseste sa dubleze cu cele trei nave extremitatea sudica a continentului african. Diaz il numeste "Capul Furtunilor" determinat de furtuna puternica pe care a infruntat-o aici.

Constrans de revolta echipajelor istovite, Diaz se intoarce, aducand lui Jeao al II-lea confirmarea drumului maritim spre Indii. Speranta de a ajunge la fabuloasele bogatii ale Indiei, il indeamna pe rege sa schimbe denumirea data de Diaz in Capul Bunei Sperante.

Vasco Da Gama
Descoperirile facute de spanioli au starnit un val de nemultumiri in tara invecinata, asociate cu regretul neacceptarii proiectului lui Columb oferit in doua randuri Coroanei. Gandul ca pamanturile nou descoperite nu puteau fi Indiile cu inegala-bilele lor bogatii, nadejdea de a ajunge acolo pe drumul aratat de Bartolomeu Diaz grabesc pregatirea unei noi expeditii incredintate lui Vasco da Gama,nobil cu experienta maritima redusa. Nu exista o concordanta deplina in privinta tipului de nave folosite in expeditie. ''Sao Gabriel''(nava Amiral), 'Sao Raphael' 'Sao Miguel'.

Navele erau inarmate cu mortiere si alte piese de artilerie; abundenta proviziilor exprima atentia acordata expeditiei. La dispozitia lui Vasco Da Gama au fost puse copii dupa toate relatarile despre India cunoscute de portughezi. La 8-VII-1497 cele patru nave ridica ancorele din portul Lisabona si se indreapta spre insulele capului verde, insotite de o corabie condusa de Bartolomeu Diaz; care se ducea acum la portul La Mina de pe Coasta Aurului in calitate de comandant.

Despartindu-se de Diaz Vasco Da Gama se indreapta spre vest iar apoi spre sud est traversand distanta de aproximativ 3700 de mile,dintre insulele Capului Verde si extremitatea sudica a continentului african; expeditia portugheza strabate fara escala, in 100 de zile,un drum cu peste 1000 mile mai lung decat cel parcurs de Columb in prima sa calatorie. Portughezii trec de regiunea atinsa de navele lui Diaz, si pornesc de-a lungul Coastei Africii orientale. In fata portului Mozambic flotila este intampinata de nave arabe cu vele. Negutatorii arabi isi dau curand seama de perspectiva unei concurente incomode si nu intarsie sa-si manifeste dusmania. Gama reuseste totusi sa imbarce cu forta 2 piloti arabi care, la Mambasa izbutesc sa fuga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.