Marile Reforme in Rusia in timpul lui Alexandru al II-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Ridicarile taranesti de la inceputul secolului al XIX-lea pana in 1861 au fost numeroase, producand in cercurile conducatoare nelinisti puternice. Semevski, un cercetator rus, folosind surse oficiale a numarat 550 de ridicari taranesti, iar Ignatovich, un istoric sovietic, a indicat chiar cifra de 1467 revolte taranesti (Girault si Ferro, p. 33). Ambele cifre se refera la perioada 1801-1861.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marile Reforme in Rusia in timpul lui Alexandru al II-lea

Ridicarile taranesti de la inceputul secolului al XIX-lea pana in 1861 au fost numeroase, producand in cercurile conducatoare nelinisti puternice. Semevski, un cercetator rus, folosind surse oficiale a numarat 550 de ridicari taranesti, iar Ignatovich, un istoric sovietic, a indicat chiar cifra de 1467 revolte taranesti (Girault si Ferro, p. 33). Ambele cifre se refera la perioada 1801-1861.

O crestere a numarului rascoalelor si a amplorii acestora s-a inregistrat dupa 1851.In rindul intelectualitatii exista o miscare favorabila emanciparii serbillor. N. Riasanovski face o paralela cu situatia sclavilor negi din S.U.A, subliniind ca nimeni in Imperiul tarist nu apara institutia serbiei, cum se intimpla peste ocean, dar exista teama de pericolul pe care l-ar implica aceasta schimbare radicala.

Opiniile comitetelor provinciale au ajuns la cele doua comisii de redactare, create in martie 1859. In elaborarea reformei principalele atributii le aveau I. Rostovtsev, presedintele comisiilor, ministrul de interne Lansky si adjunctii sai Soloviev si Miliutin. In anul 1860 Rostovtsev moare, fiind inlocuit cu contele Panin. Dupa ce au adoptat un proiect de reforma comisiile de redactare au fostt dizolvate.

Consiliul de stat convocat in ianuarie 1861 a fost de acord cu deciziile comisiilor de redactare astfel ca la 19 februarie/3 martie 1861 Alexandru al II-lea a promulgat ansamblul de texte administrative cu privire la eliberarea serbilor. Acest act a intrat in vigoare la 5/17 martie 1861 si a fost insotit de 16 legi aplicare, deoarece se dorea adaptarea pentru fiecare regiune a principiilor generale continute de textul principal. Nobilii au acceptat abolirea serbiei, dar doreau ca aceasta reforma sa le fie cit mai favorabila.

Aceasta reforma a avut in vedere mai multe principii. Pamantul rascumparat de la proprietar apartinea nu individului, ci comunitatii. Se urmarea astfel trecerea de la un sat dependent de nobil la un sat dependent de Stat (Laran, p. 10). Comunitatile taranesti erau responsabile cu rascumpararea pamantului si a impozitului. Serbul eliberat nu platea pentru persoana sa, ci urma sa rascumpere pamantul primit.

Prin manifestul de emancipare, teoretic toti serbii de pe domeniile private au devenit oameni liberi, bucurandu-se de drepturi civile: puteau face comert, se puteau casatori, aveau dreptul sa munceasca in industrie si sa faca comert. Insa, timp de doi ani fostii serbi nu aveau dreptul sa se deplaseze in alta regiune fara acordul fostului stapan. Potrivit legii, acesta isi conserva dreptul de protectie pe cel putin doi ani.

Pamantul primit de taranul dependent nu era al lui. Cu putine exceptii (Ucraina) lotul nu a fost dat in mod individual, ci comunitatii (obshchina) condusa de un staroste (primar) ales pe trei ani. Aceasta avea ca atributii impartirea terenului agricol, era responsabila cu plata impozitului. Suprafata data taranului eliberat a variat in functie de regiune, natura solului, vointa stapanului si populatiei satului respectiv.

Una dintre problemele ivite ulterior a constituit-o marimea loturilor acordate. Media a fost de 3-4 deciatine(o deciatina=1,09 ha) in regiunile de cernoziom si pina la 12 deciatine in tinuturile nefertile. O statistica stabilita in 1880 arata ca din cei aproape 40 milioane de serbi care au primit pamint 46% au obtinut 3 deciatine sau mai putin, insuficient pentru a-si intretine familiile (Seton-Watson, p. 43).

Insuficientei pamantului s-au adaugat si alte probleme: puternica crestere demografica de la sfirsitul secolului al XIX-lea (in 1871 populatia Rusiei era de 85 milioane locuitori, zece ani mai tarziu atingea cifra de 100 milioane locuitori) si incapacitatea societatii ruse de a absorbi excedentul uman.O alta problema majora a actului de emancipare l-a constituit rascumpararea pamantului primit de fostii serbi. Aranjamentul financiar s-a dovedit nerealist .

Taranii trebuiau sa plateasca fostilor stapani lotul ce le revenea, dar cum majoritatea nu aveau banii necesari, statul s-a transformat in intermediar intre tarani si nobili. Statul a compensat proprietarii in bonuri de trezorerie, iar taranii trebuiau sa ramburseze Statului banii datorati pentru lotul primit in 49 de anuitati cu o dobinda de 6%. In anul 1905 cand datoriile taranilor catre stat s-au incheiat, suma totala data de serbi pentru rascumpararea pamintului era de aproape 2 miliarde ruble (Riasanovsky,p. 414).

80% dintre tranzactii s-au facut sub forma acestor certificate nominale.Ca alternativa exista dispozitia conform careia serbii puteau lua un sfert din parcela de pamint cuvenita fara sa plateasca nimic. Daca cumpararea nu era efectuata, proprietarul isi conserva drepturile feudale si primea redeventele anterioare in continuare, pe pamintul pe care taranul il muncea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.