Maria Tereza a Austriei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

A purtat titlurile de Arhiducesa a Austriei, regina a Boemiei, regina a Ungariei, Mare Principesa a Transilvaniei etc. Desi nu a fost niciodata incoronata cu coroana Sfantului Imperiu Roman, este cunoscuta ca imparateasa ca urmare a faptului ca a fost casatorita (din 1736) cu Francisc Stefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales in demnitatea de imparat romano-german in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maria Tereza a Austriei

A purtat titlurile de Arhiducesa a Austriei, regina a Boemiei, regina a Ungariei, Mare Principesa a Transilvaniei etc. Desi nu a fost niciodata incoronata cu coroana Sfantului Imperiu Roman, este cunoscuta ca imparateasa ca urmare a faptului ca a fost casatorita (din 1736) cu Francisc Stefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales in demnitatea de imparat romano-german in 1745, purtand numele de Franz I Stephan. De atunci incolo Maria Terezia a purtat titlul de Imparateasa Romana (vezi Sfantul Imperiu Roman).

Nascuta la Viena, a fost fiica imparatului Carol al VI-lea de Habsburg. Acesta a fost preocupat de mentinerea dinastiei Habsburg, in conditiile in care nu avea urmasi in linie masculina. Pentru aceasta, in anul 1713, a dat Pragmatica Sanctiune, imparatul lasand mostenire toate posesiunile sale austriece M.; ea a fost imparateasa a Austriei intre anii 1740 si 1780.Primii sai ani de domnie au fost foarte agitati. Intre anii 1740 si 1748, s-a desfasurat razboiul de succesiune la tronul Austriei, in conditiile in care drepturile ei de succesiune erau contestate de Carol Albert al Bavariei, de August al III-lea al Saxoniei si de Filip al V-lea al Spaniei.

Razboiul s-a incheiat prin pacea de la Aachen, prin care Pragmatica Sanctiune era recunoscuta de toti.Austria trecuse prin momente grele si din cauza faptului ca, in urma razboaielor cu Prusia, dintre anii 1740-1742 si 1744-1745, a fost nevoita sa cedeze acesteia Silezia. Din anul 1753, Kaunitz a devenit cancelar al Austriei, el ajutand-o pe imparateasa in conducerea statului si dandu-i sfaturi intelepte. Kaunitz a fost cel care a promovat in Austria reforme in spiritul absolutismului luminat.

Dintre reformele introduse cu ajutorul lui Kaunitz si a altor sfetnici buni pe care i-a avut amintim: adoptarea Codului penal (1770), desfiintarea ordinului iezuitilor si transformarea universitatilor in institutii de stat (1773), infiintarea Comisiei urbariale pentru fixarea obligatiilor taranimii fata de stapanii de pamant (1774), reorganizarea sistemului vamal in spirit mercantilist (1775), iar in urma unor rascoale in diferite parti ale imperiului, au fost adoptate reglementari cu privire la robota.

De aplicarea reformelor in spirit luminat au beneficiat si romanii aflati sub stapanire habsburgica. Astfel, politica economica mercantilista a fost aplicata in intreg imperiul, deci si in teritoriile locuite in majoritate de romani. Au fost adoptate metode si masuri care reglementau exploatarea resurselor naturale din principatul transilvanean, iar exploatarea resurselor subsolului a devenit monopol de stat. Au fost infiintate topitorii, manufacturi (in Banat, de exemplu, din anul 1771, a inceput sa functioneze fabrica metalurgica de la Resita).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.