Maria Tereza a Austriei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Austria trecuse prin momente grele si din cauza faptului ca, in urma razboaielor cu Prusia, dintre anii 1740-1742 si 1744-1745, a fost nevoita sa cedeze acesteia Silezia. Din anul 1753, Kaunitz a devenit cancelar al Austriei, el ajutand-o pe imparateasa in conducerea statului si dandu-i sfaturi intelepte. Kaunitz a fost cel care a promovat in Austria reforme in spiritul absolutismului luminat.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maria Tereza a Austriei

Austria trecuse prin momente grele si din cauza faptului ca, in urma razboaielor cu Prusia, dintre anii 1740-1742 si 1744-1745, a fost nevoita sa cedeze acesteia Silezia. Din anul 1753, Kaunitz a devenit cancelar al Austriei, el ajutand-o pe imparateasa in conducerea statului si dandu-i sfaturi intelepte. Kaunitz a fost cel care a promovat in Austria reforme in spiritul absolutismului luminat.

Dintre reformele introduse cu ajutorul lui Kaunitz si a altor sfetnici buni pe care i-a avut amintim: adoptarea Codului penal (1770), desfiintarea ordinului iezuitilor si transformarea universitatilor in institutii de stat (1773), infiintarea Comisiei urbariale pentru fixarea obligatiilor taranimii fata de stapanii de pamant (1774), reorganizarea sistemului vamal in spirit mercantilist (1775), iar in urma unor rascoale in diferite parti ale imperiului, au fost adoptate reglementari cu privire la robota.

De aplicarea reformelor in spirit luminat au beneficiat si romanii aflati sub stapanire habsburgica. Astfel, politica economica mercantilista a fost aplicata in intreg imperiul, deci si in teritoriile locuite in majoritate de romani. Au fost adoptate metode si masuri care reglementau exploatarea resurselor naturale din principatul transilvanean, iar exploatarea resurselor subsolului a devenit monopol de stat. Au fost infiintate topitorii, manufacturi (in Banat, de exemplu, din anul 1771, a inceput sa functioneze fabrica metalurgica de la Resita). Deoarece romanii, care formau majoritatea populatiei Transilvaniei, erau tot mai nemultumiti de starea in care se gaseau, in anul 1759 a fost adoptat edictul prin care a fost restaurata Mitropolia ortodoxa de aici. Din anul 1777 s-a incurajat si s-a reorganizat invatamantul, prin Ratio educationis.

In privinta organizarii Transilvaniei, din anul 1765 aceasta a devenit Mare Principat. Chiar si in conditiile adoptarii unor reforme luministe, a incurajarii economiei si a acordarii posibilitatiicelor de confesiune greco-catolica de a studia in diferite scoli si universitati (la Viena sau Roma, de exemplu), romanii aflati sub stapanire habsburgica nu erau multumiti cu statutul lor, mai ales cei din Transilvania, unde erau considerati tolerati, iar conducerea era exercitata in continuare de germani si de maghiari.

In privinta teritoriului Imperiului Habsburgic, trebuie subliniat ca M. a urmarit marirea acestuia. Daca in anul 1745 a fost nevoita sa cedeze Prusiei Silezia, pe care nu a putut sa o recupereze prin participarea la razboiul de 7 ani (1756-1763), in anii 1772 si 1775 Austria a ocupat o parte a Poloniei (participa la prima impartire a acestui stat) si, respectiv, Bucovina (teritoriu romanesc rapit Moldovei prin tratatul austro-otoman de la Constantinopol, din data de 7 mai 1775). Romanii din Bucovina au fost nevoiti sa suporte stapanirea habsburgica, provincia fiind si ea supusa, ca si celelalte teritorii, unui amplu proces de germanizare si de centralizare (hotararile cu privire la provincii fiind stabilite de la Viena). Bucovina a fost inglobata Galitiei si a devenit ducat autonom abia in anul 1849.

Din anul 1765, M. l-a asociat la putere pe fiul ei, Iosif al II-lea, care va prelua tronul, din 1780, si va continua politica de reforme in spirit luminist incepute de mama sa.

Politica externă
În baza Pragmaticei Sancțiuni adoptate de împăratul Carol al VI-lea, conducerea Casei de Habsburg și prin aceasta puterea politică efectivă a revenit fiicei sale, Mariei Terezia.
Regele Frederic al II-lea al Prusiei a refuzat să recunoască Pragmatica Sancțiune, ceea ce a dus la Războiul de Succesiune Austriacă (1740-1748). Maria Terezia a reușit să se impună ca succesoare a tatălui ei, pierzând însă Silezia în favoarea Prusiei.
Planul cancelarului Kaunitz de redobândire a Sileziei a eșuat în urma Războiului de șapte ani (1756-1764).

Politica internă
În plan intern Maria Terezia a inițiat un amplu program de reformă, cunoscut sub numele de "Reforma tereziană de stat". A promovat dezvoltarea industriei textile și a comerțului. În 1768 a adoptat un nou cod penal ("Constitutio Criminalis Theresiana"), iar în 1776 a interzis tortura. A îmbunătățit situația țăranilor, în special cea a iobagilor, deschizând drumul spre desființarea iobăgiei, măsură adoptată în timpul domniei fiului ei, împăratul Iosif al II-lea (1780-1790). Maria Terezia a înlăturat scutirea de impozit a nobilimii și clerului, impunând totodată limitarea puterilor acestor categorii. În 1774 a promovat reforma școlară ("Ratio educationis"), punând bazele învățământului secularizat (de stat) pe tot cuprinsul Monarhiei Habsburgice. A înlăturat astfel monopolul bisericesc în domeniul educației.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.