Mari teme ale politicii mondiale

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

3. Nu este deci surprinzator ca majoritatea analistilor au proclamat aceste evenimente ca semne ale unei realitati cu totul noi, ca o schimbare de magnitudinea exploziei primordiale: "Big Bang". Astfel de momente de cotitura, de transformare fundamentala a sistemului international si a regulilor jocului au fost anuntate constant in istoria contemporana. Dupa finalul celor doua razboaie mondiale si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mari teme ale politicii mondiale

3. Nu este deci surprinzator ca majoritatea analistilor au proclamat aceste evenimente ca semne ale unei realitati cu totul noi, ca o schimbare de magnitudinea exploziei primordiale: "Big Bang". Astfel de momente de cotitura, de transformare fundamentala a sistemului international si a regulilor jocului au fost anuntate constant in istoria contemporana. Dupa finalul celor doua razboaie mondiale si apoi dupa cel al razboiului rece, au fost declamate, intr-un mod similar momentului 9/11, "inceputurile unor noi ere istorice si apusul celor vechi".

4. Cu bun temei insa exponentii unor curente teoretice diferite (Scoala Analelor si lucrarile istoriografice dedicate analizei "duratei lungi", realismul structural prin analiza "structurii profunde - deep structure" sau post-modernismul in teoria relatiilor internationale - in special James der Derian) ar sublinia importanta continuitatii si a "curentelor de profunzime" prezente pe parcursul mai multor etape istorice. Un exemplu este util: analizele facute de Edmund Burke si, dupa 200 de ani, de Francois Furet revolutiei franceze, demonstreaza concludent ideea continuitatii in societatea franceza a vremii, dincolo de schimbarile impuse de guvernele revolutionare.

5. Exista, fara indoiala, fenomene sociale, economice, comportamente politice care nu au fost schimbate imediat si direct de momentele de "ruptura" istorica - asa cum ar fi, pentru sistemul international in perioada contemporana - razboaiele mondiale, razboiul rece sau 9/11. Trecerea de la societatea industriala la cea post-industriala, globalizarea, degradarea mediului inconjurator, transformarile in domeniul tehnologiei, etc. si-au pastrat o logica interna de evolutie. Dupa cum vom vedea, astfel de "curente de profunzime" pot deveni, in anumite momente, teme majore ale politicii internationale.

6. Obiectivul central cursului nostru este de a realiza o investigare, preponderent politica, a temelor majore care se pot regasi pe agendele de lucru ale decidentilor din statele sistemului international, la un moment dat. Liderii si birocratiile guvernamentale trebuie sa ia in calcul existenta acestor probleme si sa se raporteze la ele, in orice decizie importanta pe care o iau. Intr-o exprimare metaforica, marile teme ale politicii mondiale sunt "dosarele active" ale societatii internationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.