Mari si oceane

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Primele cunostinte asupra marilor si oceanelor s-au transmis prin intermediul izvoarelor nescrise si mai ales a miturilor, din care remarcam indeosebi pe cele grecesti si romane, dar nu putem sa nu le amintim si pe cele romanesti.
In mitologia greaca, Zeul Okeanos, de la care in perioada moderna, si-a luat denumirea si stiinta despre mari si oceane - oceanografia, ramane cel mai important p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mari si oceane

Primele cunostinte asupra marilor si oceanelor s-au transmis prin intermediul izvoarelor nescrise si mai ales a miturilor, din care remarcam indeosebi pe cele grecesti si romane, dar nu putem sa nu le amintim si pe cele romanesti.
In mitologia greaca, Zeul Okeanos, de la care in perioada moderna, si-a luat denumirea si stiinta despre mari si oceane - oceanografia, ramane cel mai important personaj. El patrona fluviul Okeanos care inconjura Pamantul, considerat la timpul respectiv ca un disc, la marginea caruia se gaseste oceanul.

Din mitologia romana remarcam zeul marii - Neptun, iar din mitologia romaneasca, legata bineinteles de Marea Neagra, zeul Pontos si semizeul Glycon numit si Sarpele cu Pene.
Desfasurata pe o perioada de aproximativ 15 secole (X i.Hr. pana in sec V d.Hr.), antichitatea cuprinde o diversitate de preocupari in domeniul descoperirilor geografice, si implicit cel al marilor si oceanelor, localizate in centrele culturii si civilizatiei antice grecesti, romane si egiptene.

Herodot, unul din pionierii geografiei, in lucrarea sa Istora prezinta cateva noutati fundamentale in care se materializeaza idea unitatii Oceanului Planetar, iar prin desenele cartografice care insotesc cele 9 carti, apar clar cele trei continente - Europa, Asia si Africa.
Aristotel, impune renuntarea la interpretarea mitologica in favoarea cunoasterii, bazate pe observatii si masuratori in natura. Considerat ca parinte al oceanografiei, cele mai importante contributii ale sale sunt cuprinse in lucrarea , in care afirma ca Pamantul este o sfera, din care o buna parte este reprezentata de ocean.

Tot el delimiteaza termenii de ocean care inconjoara intreg Pamantul si mare, de dimensiuni mai mici, "formand un sistem fluviatil" prin Marea Caspica, Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana, si care prin stramtoarea Gibraltar face legatura cu Oceanul Atlantic.
Eratosthene, se detaseaza prin masuratorile efectuate asupra dimensiunii Pamantului, a proportiei dintre apa si uscat, precum si contributiile aduse la cunoasterea mareelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.