Marginimea Sibiului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 7.15

nivel: Gimnaziu

Poziționare

Zona este situată în imediata vecinătate a centrului culturii săsești din Transilvania - orașul Sibiu și are o arie de peste 200 kmČ, fiind îngrădită de râul Sadu la sud și râul Săliște la nord. Satele sunt situate pe văile râurilor care curg din Munții Cindrel prin platoul transilvan.

Istoric

Cel mai vechi sat cunoscut este Rășinari, ates[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marginimea Sibiului

Poziționare

Zona este situată în imediata vecinătate a centrului culturii săsești din Transilvania - orașul Sibiu și are o arie de peste 200 kmČ, fiind îngrădită de râul Sadu la sud și râul Săliște la nord. Satele sunt situate pe văile râurilor care curg din Munții Cindrel prin platoul transilvan.

Istoric

Cel mai vechi sat cunoscut este Rășinari, atestat de la 1204, apoi Tălmaciu (1318), Orlat (1322) și Săliște (1354). De-a lungul istoriei aceste așezări au fost în diverse momente parte componentă a principatului Valahiei, împreună cu Țara Făgărașului. Un eveniment important în zonă a avut loc în secolul XVIII când împărăteasa Maria Theresa a decis înființarea Regimentului 1 de graniță la Orlat.

Populația

În general principala ocupație istorică a populației a fost păstoritul, motiv pentru care se trecea tot timpul Carpații, ceea ce a dus la menținerea unei legături între comunitățile românești aflate la sud, respectiv la nord de munți. Locuitorii zonei sunt numiți mocani, sau mărgineni.

Descriere zonă

Zona are o bogăție excepțională a obiceiurilor legate de diferite momente din viață. Și astăzi există obiceiul de a purta costumul popular tradițional - alb-negru cu o pălărie rotunjită purtată de bărbați la evenimentele importante. Pictura pe sticlă este o tradiție, în strânsă legătură cu tradițiile religiei ortodoxe, predominantă în zonă.
Arhitectura are influențe puternice saxone, cu case mari, impunătoare, cu o curte interioară închisă din toate părțile. Lemnul a fost materialul de construcție tradițional, în ultima sută de ani a fost înlocuit însă cu cărămizile.

Atracții turistice

Cea mai veche biserică din zonă se află la Săliște, iar picturile din ea datează de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului - 1771 - și Tălmăcel - 1776.
În Rășinari și Săliște există câteva mici muzee ale satului și case memoriale. Emil Cioran este personalitatea cea mai cunoscută, care s-a născut în zonă. Alte personalități ale zonei sunt Octavian Goga și alți șase membri ai Academiei Române. În Sibiel există un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă.
Lângă Tilișca s-au descoperit urme ale civilizației dacice. Un alt muzeu se află la Sadu, locul în care afost construită cea de-a treia uzină hidro-electrică din Europa.

Muntii Cindrelului sunt modelati in cea mai mare parte in roci cristaline. Muntii si-au pastrat altitudini ridicate si masivitatea in ciuda faptului ca o serie de zone joase din jur au stimulat eroziunea fluviatila, deci a dus la erodarea puternica a vailor in trupul sau. Varfurile cele mai inalte depasesc 2000 m altitudine, Cindrel, 2244 m, fiind cel mai inalt varf al masivului.
Muntii pastreaza si urmele ghetarilor cuaternari: Caldarile glaciare de la obarsia Raului Mare (Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata) sunt cele mai bine schitate, primele doua adapostind lacuri glaciare. Pe laturile de sud, vest si nord se afla trei lacuri de acumulare foarte importante: Gatu Berbecului (Negovanu), Oasa si Gura Raului.

Pe ansamblu, climatul Muntilor Cindrel favorizeaza turismul in toate anotimpurile. Cele mai propice sunt lunile de vara si toamna (pana la mijlocul lui octomrie), iar in anotimpul alb de preferat pentru iubitorii de schi sunt lunile ianuarie si februarie.
Rezervatia complexa Iezerele Cindrelului adaposteste in zona ce poarta urmele ghetarilor exemplare de zimbri, cocosi de munte, cerbi, caprioare, ursi capre neagre.
Accesul in zona se poate face atat e sosea moderna de pe Valea Oltului (Ramnicu Valcea - Sibiu) sau pe soseaua Sibiu - Deva, cat si pe drumurile forestiere care pleaca din mai toate asezarile de la poalele muntilor.

In renumita statiune Paltinis , aflata la cea mai mare atitudine din tara (1450 m) se poate ajunge pe soseaua modernizata din Sibiu prin Rasinarii lui Goga. Statiunea favorizeaza coborarile pe schiuri si sportul de performanta.
Rapa Rosie Situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitate de satul Daia Romana, in partea de nord, dincolo de calea ferata, in fundul unei vai se inalta minunata Rapa Rosie. Peretii cu inaltimi de 80 - 100 metri se ridica spre cer, intr-un balet al formelor. Picaturile de apa sapa in lutul colinei, lasand in urma trecerii lor forme ciudate: turnulete, nise, piramide, toate de culoare rosiatica cu unele inflexiuni albastrui.

`Teritoriul comunei Gura Râului se bucura de existenta câtorva lacuri a caror frumusete si importanta economica vin în completarea locurilor pitoresti ale asezarii. Lacul de acumulare Gura Râului s-a format în urma construirii barajului finalizat în anul 1981. Barajul are o înaltime de 72 m si este situat la altitudinea de 550 m. În avalul barajului este amplasata o microhidrocentrala de 3,8 MW. Lacul are o suprafata de 65 ha, o latime de 70-300 m si o capacitate de 15 milioane m3. Este utilizat pentru alimentarea cu apa a orasului Sibiu , producerea de energie electrica si nu în ultimul rând pentru regularizarea Râului Cibin.

Lacul glaciar Iezerul Mare Lacul glaciar Iezerul Mare este situat pe versantul nordic al platoului Cindrel la 1998 m altitudine. A luat nastere într-un circ glaciar. Are o suprafata de 3,4 ha, este lung de 320 m, lat de 190 m si are un volum de apa apreciat la cca. 19.000 m3. Se remarca prin adâncimea mare pe care o atinge în partea de S de 13,3 m. Din el se formeaza izvorul principal al Râului Mare.
Rezervatia naturala "Iezerele" din Cindrel Se încadreaza în Muntii Cindrel din care ocupa partea înalta a acestora. Se întinde pe o suprafata de circa 450 ha, fiind cea mai mare din judet. Este o rezervatie mixta în care sunt protejate mai multe elemente ale cadrului natural: relieful glaciar, lacurile glaciare, fauna, flora, peisajul. Peisajul montan "Iezerele" din Cindrel a fost declarat rezervatie naturala în anul 1961
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.