Maresalul Ion Antonescu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.82

nivel: Liceu

In anul 1911 Ion Antonescu este Inaintat In grad In mod excepŹțional, iar In propunerea făcută In acest sens, locotenent colonelul Scărlătescu, Inlocuitorul comandantului Școlii Superioare de Război, menționează, Intre altele, la 30 octombrie 1911, următoarele:
„Inteligență vie, judecată dreaptă și bine formată. La studiu s-a aplecat In mod cu totul distins. La aplicațiunile tactice a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maresalul Ion Antonescu

In anul 1911 Ion Antonescu este Inaintat In grad In mod excepŹțional, iar In propunerea făcută In acest sens, locotenent colonelul Scărlătescu, Inlocuitorul comandantului Școlii Superioare de Război, menționează, Intre altele, la 30 octombrie 1911, următoarele:
„Inteligență vie, judecată dreaptă și bine formată. La studiu s-a aplecat In mod cu totul distins. La aplicațiunile tactice a dat rezultate excelente. Posedă un fond suficient de cultură generală și o instrucțiune militară superioară.

In lucrările sale multă logică și personalitate. Pe timpul concentrării de instrucție și manevrelor din acest an, a fost atașat la Divizia I-a de Roșiori, In serviciul de Stat Major, unde prin modul de conducere și de Indeplinire a serviciului și mai ales In recunoașteri s-a distins In mod excepțional Posedă o educație militară cu desăvârșire distinsă, foarte disciplinat și cu simțul datoriei. Camarad excelent.

Curajos și cu un spirit de inițiativă oportun.Fiind un ofițer distins sub toate raporturile și Intrunind fără nici o rezervă condițiunile ort. 32 și 23 din Legea și Regulamentul Inaintărilor, Il propun, In interesul armei din care face parte, pentru Inaintare excepțională.
Il caracterizez In același timp cu aptitudini speciale pentru serŹviciul de Stat Major".

In anul 1916, deși numai căpitan, este Intrebuințat ca șef al biroului operațiilor, al armatei de nord, care Inregistrează cele mai frumoase victorii In prima parte a campaniei din Transilvania. In noiemŹbrie același an trece ca șef al Biroului de Operații al Armatei I.
Pentru modul strălucit al colaborării la pregătirea și executarea operațiilor acestei armate, a fost decorat „Proprio Moto" și felicitat de către regele Ferdinand.

La 10 noiembrie același an trece ca șef al biroului operații la grupul de armată „General Prezan", pregătind bătălia de la București, a cărei concepție constituie una din cele mai măiestrite și Indrăznețe operațiuni de război. Inaintat la gradul de maior este trecut ca șef al biroului operațiilor din Marele Cartier General, unde rămâne până la sfârșitul războiului.

In aprilie 1917 este trimis la Petrograd ca delegat al Marelui Cartier General, pentru a stabili, In acord cu generalul Alexiev, planul colaborării ruso-române, iar cu generalul Kerenski, planul aprovizionărilor, dotării și raporturilor cu armata rusă.
In anul 1919 este trimis la Constantinopol și Belgrad ca delegat al Marelui Cartier General român, pentru a discuta planul de operații contra Ungariei, după care aduce armata română la victorie, cu ocuparea Budapestei și potolirea revoltei bolșevice a lui Bella Kuhn.

Activitatea sa In Marele Cartier General Ii dă satisfacția de a vedea Incoronate de succes colaborarea sa In pregătirea și executarea planului care a dus armata română la cea mai strălucită victorie „Mărășești 1917".

Pentru această strălucită victorie (cum am mai spus) este decorat „Proprio Moto" de către regele Ferdinand cu ordinul Mihai Viteazul. Cu această ocazie i-a adresat următoarele cuvinte:

,J.Antonescu, regele, mai mult ca oricare altul din țară, știe cât Iți datorează România Mare. Meritai de mult această recunoaștere publică. Am scăpat Insă ocaziile. Sunt fericit Insă că a venit această zt\
Cu privire la rolul deosebit pe care 1-a avut Ion Antonescu In război, deosebit de concludente sunt și notările făcute la 14 august 1918 de către Subșeful Marelui Cartier General, generalul Lupașcu:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.