Marele zid chinezesc

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Qin Shihuangdi si-a insarcinat generalul cel mai de succes, pe Meng Tian cu desavarsirea acestui proiect. Zidul a inceput sa serpuiasca in susul si in josul muntiilor, prin zone pustii si prin mlastini. A fost ridicat pe o fundatie de piatra cu ajutorul lutului pavat cu caramida. Din varful turnurilor de control semnale prin intermediul fumului si a luminii - si semnale sonore in vreme de noapte -[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marele zid chinezesc

Qin Shihuangdi si-a insarcinat generalul cel mai de succes, pe Meng Tian cu desavarsirea acestui proiect. Zidul a inceput sa serpuiasca in susul si in josul muntiilor, prin zone pustii si prin mlastini. A fost ridicat pe o fundatie de piatra cu ajutorul lutului pavat cu caramida. Din varful turnurilor de control semnale prin intermediul fumului si a luminii - si semnale sonore in vreme de noapte - erau acum capabile sa transmita iformatii de jur imprejurul tarii cu o viteza foarte mare.

Se spune ca aprox. 300.000 de oameni ar fi robotit din greu sa construiasca acest zid, iar organizarea si aprovizionarea acestei enorme desfasurari de forte era ea insasi o realizare uimitoare. Legenda mai povesteste ca Qin Shihuangdi a fost avertizat de catre un vrajitor ca zidul nu va rezista fara sa se rupa daca inauntrul sau nu va ingropa un wan sau 10.000 de alti oameni.

Imparatul afla un om pe nume Wan pe care il ucide si il ingoapa in zid. Samburele de adevar al legendei pare a rezida in faptul ca multi truditori au murit pe parcurs, trupurile lor neansufletite fiind cimentate inauntrul zidului, motiv pentru care a si fost botezat drept cel mai lung cimitir din lume sau Zidul Plangerii.

Marele Zid Chinezesc s-a dovedit eficace, insa de-a lungul secolelor ce au urmat a fost neglijat, abandonat apoi reconstruit in mai multe randuri. Dinasti Sui a inceput sa-l reconstruiasca in anul 607., cand se spune ca nu mai putin de 1.000.000 de lucratori ar fi fost fortati sa lucreze, jumatate din numarul acstora pierind. Ultima finisarer a zidului a fost inregistrata i timpul dinastiei Ming, dublata de o reconstructie majora in sec. XV. Parti ale sale au fost restaurate, in scop turistic.

Marele Zid Chinezesc porneste din dreptul golfului Bo Hai, la N-E de Beijing catre China de N spre Desertul Gobic. Cifrele referitoare la lungimea sa totala variaza intre sute sau chiar mii de mile, din cauza numeroaselor sale reconstructii, intre cele doua capete ale sale distanta aeriana fiind de 2.450 km.

Zidul serpuieste, pe alocuri fiind dublat sau triplat de ziduri paralele si de numeroase alte ramificatii care pot la fel de bine sa fie sau sa nu fie puse la socoteala. O statistica oficiala ii acorda lungimea de 6.000-6.500 km., dar in 1990 s-a spus ca un chinez ar fi parcurs intreaga distanta masurand 6.700 km.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.