Marele razboi Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Se ivise un nou suveran - dupa Filip al II lea, dupa Ludovic al XlV lea, dupa Napoleon - care aspira la hegeAZmonia pe continent si dorea sa si faureasca o flota capabila sa infrunte flota engleza; o data mai mult politica "echilibrului puterii" parea a cere Angliei sa se opuna unor astfel de pretentii. Intelegerea cu Franta, apoi cu Rusia, a devenit, incepand din 1905 o reactie defensiva, provoca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marele razboi Anglia

Se ivise un nou suveran - dupa Filip al II lea, dupa Ludovic al XlV lea, dupa Napoleon - care aspira la hegeAZmonia pe continent si dorea sa si faureasca o flota capabila sa infrunte flota engleza; o data mai mult politica "echilibrului puterii" parea a cere Angliei sa se opuna unor astfel de pretentii. Intelegerea cu Franta, apoi cu Rusia, a devenit, incepand din 1905 o reactie defensiva, provocata de amenintarile amiAZralului Tirpitz. "Trebuie sa punem mana pe tridenAZtul lui Neptun", spunea imparatul Germaniei. Ceea ce ii puse pe ganduri pe detinatorii de atunci ai tridentului.

II. Dar daca partidul conservator, amiralitatea si cativa liberali de geniu ca Winston Churchill presimteau traditionalul pericol, guvernul Angliei era pe atunci profund pacifist. Astfel ca nu i s a facut nici Frantei, nici Rusiei nici un fel de promisiune forAZmala, pana in august 1914. Opinia publica, stapana, suverana a hotararilor britanice, n ar fi tolerat un razboi al carui motiv unic ar fi fost necesitatea de a pastra suprematia pe mare.

Cauza imediata a razAZboiului din 1914 (un ultimatum austriac adresat Serbiei, in urma asasinarii arhiducelui mostenitor) nu i putea emotiona pe alegatorii englezi. A trebuit ca germanii sa intre in Belgia, in pofida tratatelor de neutralitate, pentru a declansa acel val sentimental care, umfland valul de realism, a ridicat aproape intreaga Anglie in picioare. De altminterea, chiar daca Germania ar fi respectat neutralitatea Belgiei, Anglia tot s ar fi vazut silita sa intre in razboi, dar ceva mai tarziu.

Cu toate ca nu si luase nici un anAZgajament direct fata de Franta, multi barbati de stat englezi erau de parere ca nici onoarea, nici securitatea propriei lor tari nu ingaduiau sa lase ca Franta sa fie zdrobita. Cu atat mai putin puteau tolera ceea ce niciodata Wilhelm de Orania sau Pitt n ar fi permis: prezenta Germaniei la Anvers si la Calais. Asquith, primul ministru, si Grey, ministrul afacerilor externe, erau hotarati sa si dea demisia in cazul in care Anglia ar fi ramas neutra. Violarea de catre Germania a frontierei belgiene, la 4 august, determina trimiterea unui ultimatum la Berlin.

III. Desi se regasesc in marele razboi anumite caAZracteristici ale razboaielor continentale sustinute de Anglia in trecut - politia marilor, coalitie continentala, subsidii pentru aliati si, la inceput, trimiAZterea unui mic corp expeditionar in Flandra -, sunt insa si trasaturi noi: a) Pentru prima oara forAZtele mobilizate erau atat de numeroase si pericolul atat de grav incat Anglia insasi, impotriva tuturor traditiilor sale, trebui sa recurga la recrutare. Masa cetatenilor britanici, pana atunci adapostita in spatele soldatilor de profesie, suporta greu calamitatile razboiului;

b) Pentru prima oara, deasemenea, submarinul era sa vina de hac rezistentei engleze. Flota asigurase fara greutate transportul corpului expediAZtionar, dar numarul si raza de actiune a submariAZnelor germane cresteau din ce in ce mai mult. In 1914 existau in lume aproape opt mii de vase coAZmerciale de cursa lunga, dintre care patru mii erau engleze. Din 1914 pana in 1918, Germania scufunda cinci mii. Din douazeci de milioane de tone, opt milioane ajunsera pe fundul oceanului.

La inceput santierele de constructie inlocuira destul de usor pierderile; incepand din 1917, ritmul torpilarilor se accelera si depasi ritmul inlocuirilor. Daca nu s ar fi gasit un remediu, aliatii ar fi fost la pamant cam prin luna august 1917 din lipsa de transporturi.

IV. Aceasta situatie, cunoscuta de germani, i a determinat sa torpileze vasele, chiar neutre, cu risAZcul de a sili Statele Unite sa se alature aliatilor, ceea ce s a si intamplat in 1917. Razboiul submarin a fost anihilat: prin organizare de convoaie aparate de torpiloare; prin folosirea navelor de razboi camuflate in vase comerciale in scopul distrugerii submarinelor; prin blocarea porturilor belgiene, care serveau de baze germanilor.

In 1918 amenintarea submarinelor fusese atat de bine inlaturata incat transportul a patruzeci si doua de divizii ale StaAZtelor Unite s a soldat cu o pierdere totala de doua sute de oameni. Cu toate ca singura mare batalie navala din timpul razboiului, aceea din apele Iutlandei, a ramas indecisa, se poate spune ca Anglia si a pastrat suprematia pe mare in timpul razboiului din 1914 deoarece flota germana, in afara de cateva remarcabile ispravi ale unor vase izolate, n a putut parasi porturile. Fara flota britanica aprovizionarea aliatilor ar fi fost imposibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.