Marele crah financiar

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.63

nivel: Liceu

Prosperitatea era inegala - nu au fost niciodata mai putin de un milion de someri in Marea Britanie, intre cele doua razboaie mondiale - iar cateva tari - . inclusiv Marea Briianie si Gemiania - cereau imprumuturi SUA pentru plata datoriilor de razboi, care erau in marea majoritate sume de bani imprumutate de la alti creditori americani. Insa, de vreme ce economia SUA prospera, nu pareau sa exist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marele crah financiar

Prosperitatea era inegala - nu au fost niciodata mai putin de un milion de someri in Marea Britanie, intre cele doua razboaie mondiale - iar cateva tari - . inclusiv Marea Briianie si Gemiania - cereau imprumuturi SUA pentru plata datoriilor de razboi, care erau in marea majoritate sume de bani imprumutate de la alti creditori americani. Insa, de vreme ce economia SUA prospera, nu pareau sa existe pericole in astfel de dependente financiare.

Ramanand neatinsa de razboiul care le afectase profund pe concurentele sale, SUA mergea inainte, dand nastere unei societati de consum opulente. Datorita cresterii productiei , exportului si veniturilor populatiei, pareau sa nu existe limite ale unei viitoare expansiuni, iar optimismul american era reflectata in valorile crescande ale actiunilor vandute pe Wall Street, principala bursa de actiuni din New York. De vreme ce valorile actiunilor cresteau din ce in ce mai mult, sute de mii de oameni au ajuns la conluzia ca achizitionarea de actiuni era o metoda sigura si usoara de a a face bani.

Regulile pietei de actiuni le-au permis persoanelor detinatoare de capital putin sa cumpere “on the margin” – platind o suma mica de bani – si, in consecinta, noile companii proliferau; uneori, un grup de noi companii putea fi influentat doar cu ajutorul capitalului unei singure companii. In timp ce totul mergea bine, fragilitatea acestor aranjamente nu parea importanta, iar cererea ridicata de actiuni a dus la cresterea continua a pretului acestora.

Prabusirea
Pana in 1928 si 1929, preturile actiunilor au crescut uluitor. Apoi, in septembrie 1929, acestea au inceput sa scada. Actionarii s-au alarmat, fiind in cele din urma cuprinsi de panica. In 24 octombrie, zi care avea sa fie numita “Joia Neagra” , 12 milioane de actiuni au fost date stre vanzare – iar acesta a fost doar inceputul. Lucrurile au inceput sa se schimbe, lumea grabindu-se sa vanda actiuni, micsorandu-le pretul pentru a putea vinde mai mult.

Cumparatorii “on the margin” nu au putut sa plateasca si si-au pierdut actiunile, iar grupurile subcapitalizate de companii nu au reusit sa-si acopere pierderile si au dat faliment. Pana la sfarsitul anului, “Prabusirea” a ruinat multi indivizi si multe institutii, subrezind increderea natiunii. Acesta nu a fost sfarsitul, desi panica vanzarii actiunilor incetase, preturile au continuat sa scada timp de inca aproape trei ani.

Minele, fabricile si magazinele erau afectate in mod direct sau indirect de Criza, din cauza ca au dat faliment companiile, iar bancile si intreprinderile solicitau inapoierea imprumuturilor acordate. Prabusirea increderii publice a afectat in special bancile, ale caror depunatori se grabeau sa-si retraga economiile; prin urmare, in jur de 5000 de banci americane au fost inchise.

Apoi s-a facut simtit un alt efect zguduitor. Inchiderea unor fabrici si intreprinderi a dus la cresterea numarului de someri. Pe langa aceasta, reducerea puterii de cumpararea a oamenior ramasi fara locuri de munca a atras dupa sine inchiderea altor intreprinderi si asa mai departe. Numarul soerilor in SUA se ridica la 13 milioane sau mai mult, iar lipsa adaposturilor si saracia erau obisnuite. Aceasa a afost marea criza care nu a durat doar cateva luni, ci ani.

Efecte modiale ale crizei
Economile tarilor europene au fost curand afecate de marea criza, dar impactul deplin al acesteea nu a fost simtit decat in 1931, In mai, falimentul marii banci austriece Kreditanstalt a atras dupa sine prabusirea economica a Europei Centrale. Germnia, care depindea de investitiile si imprumuturile americane care disparusera atunci. A fost lovita din plin, numarul somerilor ajungand la sase milioane. Criza Marii Britanii urma sa se declanseze dupa cateva saptamani si chiar si tari mai putin industrializate, cum erau Franta si Italia, au fost grav afectate. Diminuarea cerereii de cafea, zahar, bumbac si matasuri a dus la saracirea tarilor de la Brazilia pana la Japonia.

Marea Criza a avut un rol important in marile schimbari politice din jurul anului 1930. Guvernul Laburist al Marii Britanii a cazut, iar Partidul Laburist s-a destramat. Liderii laburisti au intrat in coalitie alaturi de conservatori si liberali, formand in Guvern National care a micsorat ajutoarele de somaj si salariile angajatilor civili.

Acetse noi masuri economice stringente au dus la izbugnirea unei revolte a marinei la Invergordon, in Scotia, si al o serie de “marsuri ale foamei” ale somerilor protestanti, cel mai cunoscut fiind Marsul de la Jarrow din anul 1936. Masurile guvernamentale nu au reusit sa “salveze lira”, iar Marea Britanie a fost obligata sa abandoneze Standardul de Aur, menit sa mentina stabilitatea financiara. O alta doctrina indragita, comertul liber, a fost abandonata atunci cand au fost impuse tarife (taxe de import) asupra unui numar mare de marfuri straine, in vederea protejarii propriilor industrii. Multe tari au adoptat aceasta politica, numita protetionism, care a provocat restrangerea comertului mondial si a incetinit recuperarea economica a natiunilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.