Marea si mica circulatie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.31

nivel: Facultate

Artera brahiala se intinde de la marginea inferioara a marelui pectoral pana la linia de flexie a cotului unde se bifurca in 2 ramuri terminale, si anume artera radiala si ulnara. Prin ramurile sale colaterale (artera brahiala profunda si artera colaterala ulnara), ea iriga bratul.

Artera radiala se intinde de la cot pana la regiunea carpiana, in dreptul degetului mare, unde se con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea si mica circulatie

Artera brahiala se intinde de la marginea inferioara a marelui pectoral pana la linia de flexie a cotului unde se bifurca in 2 ramuri terminale, si anume artera radiala si ulnara. Prin ramurile sale colaterale (artera brahiala profunda si artera colaterala ulnara), ea iriga bratul.

Artera radiala se intinde de la cot pana la regiunea carpiana, in dreptul degetului mare, unde se continua cu arterele mainii. Artera ulnara se intinde tot de la cot pana la regiunea carpiana, de unde se continua cu arterele mainii. Prin ramurile lor colaterale, arterele radiara si ulnara iriga antebratul, iar prin ramurile terminale iriga mana. Arterele mainii rezulta din anastomozarea arterei radiale si ulnare prin care se formeaza asa-numitele arcade palmara superficiala si palmara profunda.

Aorta toracala se intinde de la ligamentul arterial pana la diafragm. Din ea pornesc 2 feluri de ramuri: viscerale si parietale. Ramurile viscerale sunt reprezentate de arterele esofagiene, care iriga esofagul, de arterele pericardice, care iriga pericardul, si de arterele bronsice, care iriga bronhiile. Ramurile parietale sunt reprezentate de arterele frenice superioare si de arterele intercostale posterioare, care sunt in numar de 10 perechi si care iriga peretele toracic.

Arterele intercostale alcatuiesc impreuna cu nervul intercostal respectiv manunchiul vasculo-nervos intercostal, care se afla in santul costal din marginea inferioara a coastei. Aorta abdominala se intinde de la diafragm pana la bifurcarea ei in cele 2 artere iliace comune, la nivelul vertebrei L4. Din ea pornesc 3 feluri de ramuri: viscerale: trunchiul celiac si arterele mezenterica superioara, mezenterica inferioara, suprarenala medie, renala si testiculara sau ovariana

parietale: artera frenica inferioara si arterele lombare terminale: arterele iliace comune. Trunchiul celiac este prima ramura viscerala din care se desprind arterele gastrica stanga, hepatica si splenica, ce iriga organele respective. Artera mezenterica superioara da urmatoarele ramuri: pancreatico-duodenala, jejunale si ileale, ileocolica, colica dreapta si colica medie. Prin aceste ramuri, artera mezenterica superioara iriga pancreasul, intestinul subtire si jumatatea dreapta a cadrului colic.

Artera mezenterica inferioara vascularizeaza restul colonului si partea superioara a rectului prin arterele colica stanga, sigmoidiene si rectala superioara.Artera suprarenala medie iriga glanda suprarenala, cea renala, rinichiul Arterele testiculare la barbat si ovariana la femeie iriga testicului, respectiv ovarul.

Artera frenica inferioara iriga diafragmul iar arterele lombare iriga muschii spatelui si muschii lati ai abdomenului.Aorta abdominala se bifurca la nivelul vertebrei lombara 4 in 2 ramuri principale, numite arterele liace comune. Ele se intind de la locul de bifurcare a aortei abdominale pana la articulatia sacro-iliaca, unde se bifurca in arterele iliaca interna si externa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.