Marea rascoala din 1907

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Asa ar putea fi descrisa plastic vesnica si nestiuta miscare a taranilor romani timp de un sfert de secol dupa lovitura de stat din 2 mai 1864, in adincul problemelor sale zilnice legate de pamint. Oricit de mult reusisera guvernarile faste ale acestei perioade sa imbunatateasca soarta taranilor romani, momentul confruntarii directe si violente intre taranime si capitalism nu putea sa intirzie mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea rascoala din 1907

Asa ar putea fi descrisa plastic vesnica si nestiuta miscare a taranilor romani timp de un sfert de secol dupa lovitura de stat din 2 mai 1864, in adincul problemelor sale zilnice legate de pamint. Oricit de mult reusisera guvernarile faste ale acestei perioade sa imbunatateasca soarta taranilor romani, momentul confruntarii directe si violente intre taranime si capitalism nu putea sa intirzie mai mult. Lansind inca de acum premisa acestui capitol, va trebui sa constatam ca, in ciuda largei publicitati facute Marii Rascoale din 1907, ca rezultat al "exploatarii nemiloase a taranilor de catre mosierime", izbucnirea ei era inevitabila.

Starea natiunii la 1900
De la 22 martie 1888 si pina la 3 octombrie 1895 s-a desfasurat "Marea guvernare conservatoare", cu alternante la putere intre Theodor Rosetti, Lascar Catargiu si generalii Manu si loan Em. Flo-rescu. Desi pe ansamblu a fost o administratie benefica, ea a adus in lumina contradictiile puternice dintre gruparile junimista si veche-boiereasca, pe care regele Carol I, cu scopul de a prelungi guvernarea conservatoare, a incercat sa le aplaneze prin moderatia celor doi fosti generali deveniti oameni politici de Dreapta.

Se manifesta o tendinta -- naturala -- de preluare a curentului conservator de catre junimisti, pe fondul imbatrinirii biologice a vechilor boieri progresisti. Grupul junimist suferise o transformare subtila prin implicarea in politica militanta si prin tentativa de a domina structurile teritoriale ale Partidului Conservator. El nu mai pastra aproape nimic din ideologia fostei Junimea, care, asa cum ne arata cel rnai important memorialist al sau, George Panu, se dovedise sterila politic:

"Acea doctrina era, cum am mai spus, conservatoare ingusta, inabusitoare de aspiratii, fara orizont, fara circulatie de aer liber, doctrina bazata pe observatii de fapt scurte, pe deductii fara privire larga, pe un fel de pesimism incapatinat. Asemenea doctrini politice nu pot reusi, mai ales in publicul cel mare; opiniei publice nu-i trebuieste rationamente subtile, nici preziceri descurajatoare, ii trebuie un ideal oarecare, ii trebuie o parte de optimism, ii trebuie formule, care chiar daca nu se pot demonstra se pot pricepe, pot incalzi sufletele si doctrina Junime! n-avea nici una din aceste insusiri"101.

Scrise Ia furie, din pozitia de adversar politic, aceste rinduri aveau doza lor de adevar pentru descrierea unui trecut al gruparii junimiste -- anii 1872-- 1875.Trei decenii de activitate politica dadusera grupului junimist o alta dimensiune, cea a implicarii in problematica natiunii, inclusiv in cea taraneasca.

Pe timpul guvernarii conservatoare s-a elaborat o legislatie complexa, menita sa modernizeze statul si acoperind domenii esentiale, cum ar fi cele bancare, industriale, de exploatare a solului -- Partidul Conservator este acela care a introdus legislatia de protectie sociala a minerilor! --, domeniile vamale, comerciale si ale regimului proprietatii, arendei, invoielilor agricole.

A urmat o alternanta cu perioade scurte de guvernare intre liberali si conservatori: 1895 - 1899 (liberalii), 1899 - 1901 (conservatorii), si, pe fondul declansarii unei crize financiare acute, o revenire a liberalilor intre 1901 si 1904. in momentul izbucnirii rascoalei, la putere se afla de trei ani guvernul condus de George Gr. Cantacuzino, poreclit Nabab ui datorita averii sale colosale. Perioada corespunde Si cu afirmarea personalitatii politice a lui Tache lonescu, orator stralucit si politician abil, poreclit in tara Gurita de aur si in strainatate Le grand Europeen, ca urmare a activitatii sale internationale stralucite.

Simtind ca in Partidul National Liberal -- unde dominau un Ionel I.C. Bratianu, un Spiru Haret si un Vasile Lascar --, personalitatea sa puternica va fi nevoita sa astepte la rind, Take lonescu a ales terenul mai slab din Partidul Conservator, de unde, odata cu atacul zdrobitor declansat pentru sefia partidului dat de Petre P. Carp in 1907, a hotarit in sfirsit sa-si faca un partid propriu. Rascoala 1-a surprins in functia cheie de ministru de Finante si de lider neoficial al unei majoritati parlamentare foarte incomode pentru ambele partide istorice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.