Marea problema a chestiunii rurale - problema sociala

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.65

nivel: Facultate

Problema acestui "al doilea servaj" nu a preocupat insa mai deloc pe istoricii nostri; cu exceptia lui David Prodan ale carui lucrari despre "iobagia transilvaneana" sunt un model al genului. Altfel, doar Andrei Otetea a redactat doua scurte studii (care se contrazic intre ele - 1959, - 1960) despre problema celui de al doilea servaj, din care rezulta insa ca acest istoric nu a inteles despre ce e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea problema a chestiunii rurale - problema sociala

Problema acestui "al doilea servaj" nu a preocupat insa mai deloc pe istoricii nostri; cu exceptia lui David Prodan ale carui lucrari despre "iobagia transilvaneana" sunt un model al genului. Altfel, doar Andrei Otetea a redactat doua scurte studii (care se contrazic intre ele - 1959, - 1960) despre problema celui de al doilea servaj, din care rezulta insa ca acest istoric nu a inteles despre ce este vorba. In necunoastere a literaturii problemei fiind, Otetea a interpretat formula de "al doilea servaj" in sensul ca ar fi existat mai intai un "prim servaj" care ar fi disparut, fiind inlocuit apoi cu un "al doilea".

In tara Romaneasca de pilda el a crezut ca "servajul" a existat inca de la intemeierea statelor noastre autohtone, admitand fara ezitare, "teza latifundiara" sustinuta istoric de C. Giurescu, in pofida lui Nicolae Balcescu sau Nicolae Iorga; ar fi intervenit apoi suprimarea acestui prim servaj prin eliberarea de "rumanie" a taranilor, pentru ca apoi, din nou, sa intervina un nou servaj, deci "al doilea". - Problema a mai fost mentionata (dar nu studiata), de Valeria Costachel si P.P. Panaitescu; acestia insa fara sa cada in greseala provenita din interpretarea superficiala si eronata a termenilor de "al doilea".

Am incercat, intr-o lucrare care sper sa apara candva,[1] sa studiez aceasta problema dintr-un punct de vedere comparativ european. In locul de fata e necesar totusi sa arat la ce concluzii am ajuns. Astfel, cred ca: a) La origini, dupa intemeierea statelor autohtone, taranimea, desi "libera" era exploatata de catre clasa boiereasca in sistem "tributar", continuare a celui practicat de nomazii cumani. b) Pe la sfarsitul veacului al XVI-lea, deci simultan cu ivirea pretutindeni in Europa marginala a unei noi forme de servaj (al doilea,) o mare parte din taranime a fost redusa in stare de "servaj" de "rumanie", (sau de "vecinatate") semnificativa fiind "legatura lui Mihai".

c) Aceasta este epoca in care are loc constituirea marilor "domenii muncite in claca"; lupta sociala caracteristica a vremii fiind nu atat "servajul" taranimii cat acumularea latifundiara de sate, curbele statistice aratand cresterea asimptotica a statelor "cnezesti" cazute in stare de clacasie, dublata de o alta, aratand efortul invers al satelor de a se elibera de "rumanie", cumparandu-si cu bani grei libertatea, redevenind "cnezesti".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.