Marea piramida de la Giseh

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In mod curios in ciuda dimensiunilor si a importantei Marii Piramide, a ajuns la noi o singura reprezentare completa a creatorului ei, Keops. Este vorba despre o minuscula statuieta din fildes a faraonului, gasita in 1993, de catre Petrie, in fundatile templului inchinat zeului Osiris de la Abydos. Faraonul este asezat tinand in mana dreapta un imblaciu, si purtand Coroana Rosie a Egiptului de Jos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea piramida de la Giseh

In mod curios in ciuda dimensiunilor si a importantei Marii Piramide, a ajuns la noi o singura reprezentare completa a creatorului ei, Keops. Este vorba despre o minuscula statuieta din fildes a faraonului, gasita in 1993, de catre Petrie, in fundatile templului inchinat zeului Osiris de la Abydos. Faraonul este asezat tinand in mana dreapta un imblaciu, si purtand Coroana Rosie a Egiptului de Jos. In fata tronului pe care sta, este scris numele sau, asezat intr-un chenar regal. In ciuda dimensiunii mici si a materialului, este un portret cu tasaturi puternice. Exista cateva portrete superbe ale altor constructori de la Giseh, remarcandu-se in mod deosebit statuia din diorit a lui Kefren, in pozitia asezat, si in seria de placi triptice din ardezie , precum si statuile lui Mykerinos.

Inainte de inceperea activitatii propiu-zise de constructie, era necesar sa fie pregatit terenul trbuia nivelat si laturile sa fie orientate cu multa grija fata de punctele cardinale. Nivelarea ara probabil era efectuata prin marcarea zonei respective cu o serie de patru valuri joase de argila. Spatiul era apoi umplut cu apa. In mod firesc suprafata era perfect plana. Se sapau in continuare o serie de santuri in roca de pe fundul apei, astfel incat baza acestora sa pastreze o distanta egala fata de nivelul apei.

Atunci cand se sapa suficient pentru marcarea zonei, apa eara evacuata, iar stanca dintre santuri era sapata in continuare, pastrandu-se acelasi nivel. In cazul Marii Piramide s-a facut insa o exceptie. In cadrul zonei propuse pentru constructie a fost lasati o portiune de roca nedislocata.Nu se stie cat de mare a fost initial, desi parti din ea pot fii vazute in intreaga structura a piramidei.

Orientarea exacta a laturilior piramidei se obtinea prin observarea stelelor, deoarece in acea vreme nu era cunoscut nici un tip de busola. Putem judeca precizia cu care masurau vechii egipteni prin aceea ca eroarea de asezare a celor patru laturi este de doar cateva fractiuni de grad. Diferenta de lungime dintre cea mai lunga si cea mai scurta dintre cele patru laturi este mai micaa de 20 cm.

Acest din urma fapt este incredibil daca tinem seama de doua lucruri: in primul rand toate masuratorile se efectuau dea-lungul laturilor, nefiind posibil sa se traseze diagonale, datorita portiunii de stanca ramase in mijloc, si, in al doilea rand, toate masuratorile se efectuau cu ajutorul franghiilor sau a sforilor facute din fibre de palmier sau de in, care se intindeau si isi puteau modifica dimensiunile in functie de temperatura.

Dupa ce se incheiau aceste pregatiri, initiale, putea incepa intr-adevar munca de constructie, care pune inca in fata egiptologilor o serie de probleme, greu de rezolvat.In ciuda faptului ca putem studia piramida insasi, care se inalta mai jos de Cairo, pe platoul de la Giseh, si cum toate teoriile formulate pana acum, nu se stie exact cum a fost construita piramida.

Trebuie sa amintim ca egiptenii nu cunosteau nici macar scripetele, sau sistemul de scripeti pana in vremea ocupatiei romane, la peste 2500 de ani de la construirea Marii Piramide. Singurele instrumente disponibile erau tavalugele sau rolele si parghile. Cu ajutorul acestor elemente primitive au fost inaltate statuietele si obeliscurile din Egiptul Antic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.