Marea domnie a lui Constantin Brancoveanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Gimnaziu

A fost un mare om politic de stat și ctitor de biserici și palate. A fost un strălucit o cultură aleasă. El a promovat o politică intensă în interesele consolidării țării și a domniei. A încercat o reorganizare a sistemului fiscal. A contribuit la dezvoltarea comerțului de tranzit dintre Centrul și Sud-Estul Europei prin Țara Românească. În plan extern, a promovat o politică de echilibru, de manev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea domnie a lui Constantin Brancoveanu

A fost un mare om politic de stat și ctitor de biserici și palate. A fost un strălucit o cultură aleasă. El a promovat o politică intensă în interesele consolidării țării și a domniei. A încercat o reorganizare a sistemului fiscal. A contribuit la dezvoltarea comerțului de tranzit dintre Centrul și Sud-Estul Europei prin Țara Românească. În plan extern, a promovat o politică de echilibru, de manevrare între turci, imperiali, polonezi.

În 1698 și 1702 a trimis la Moscova două solii cu scopul de a atrage atenția Rusiei asupra situației din Balcani și a o cointeresa în oprirea expansiunii Habsburgilor.
Cît privește războiul ruso-turc din 1711, Constantin Brîncoveanu a luat o poziție de expectativă, de așteptare. Numai un mic grup de boieri, în frunte cu Toma Cantacuzino, i-a ajutat pe ruși să cucerească Brăila. În anul 1714, a fost mazilit. La 26 august 1714, împreună cu fiii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei a fost executat la Constantinopol, din ordinul sultanului.

,,...deci boierimea și cu toții făcură sfat și aleseră dintre dînșii pe Constantin Brîncoveanu, marele logofăt, de-l ridicara să fie domn, că-l știau că este înțelept și trăgea din odraslă domnească.
Și îndată-l duseră în sfînta mitropolie cu mare cinste, luîndu-l de mînă părintele Theodosie mitropolitul, pînă l-au băgat în sfîntul altar...
După aceea merseră la curtea domnească, pînă l-au băgat în biserica domnească, de au sărutat sfintele icoane și au șezut în scaunul domnesc.

Atunci Constantin vodă au strigat către toți boierii cu glas de bună cinste zicîndu-le: ,,Iată am ascultat eu rugăciunea dumneavoastră de mi-am lăsat toată odihna și toate moșiile mele și mai mult fără voia mea m-ați ridicat domn. Acum dară se cade și dumneavoastră

Epoca cuprinsă între sfîrșitul secolului XII este cunoscută ca o perioadă de trecere de la medieval la modern. În această perioadă, în țările române aceste terotorii cunoșteau o dezvoltare mai rapidă, care își găsea expresie în apariția unor elemente de modernizare.

Pe teritoriul acestor țări am depistat:
Păcură în Bacău, Tîrgu-Ocna, Slănic, Curtea de Argeș;
Extracții de sare în Ocnele Mari, Slănic, Sighet, Turda, Ocna Sibiu, Tîrgu Ocna;
Cariere în Hîrlău, Brăla, Tîrgoviște;
Mine de fier în Tîrgoviște, Rodna; de aur în Sighet, Rodna; de argint și plumb în Rodna;
Orașe și tîrguri în Turnu, Buzău, București, Chișinău, Iași, Orhei, Cluj, Alba-Iulia,etc.
Sticlărie și ceramică în Borsec, București, Tîrgoviște, Bacău...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.