Marea Unire a Romaniei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Ultima etapa a autodeterminarii s-a realizat prin actul din 27 martie 1918. Sfatul Tarii a hotarat cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu Romania.Rezultatul votului a fost a fost comunicat presedintelui Consiliului de Ministrii, Alexandru Marghiloman aflat la Chisinau. Prin Decretul regal nr 842/22 aprilie 1918, regele a promulgat Actul Unirii. Ulterior, la 29 decembrie 1919, Adunarea Dep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea Unire a Romaniei

Ultima etapa a autodeterminarii s-a realizat prin actul din 27 martie 1918. Sfatul Tarii a hotarat cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu Romania.Rezultatul votului a fost a fost comunicat presedintelui Consiliului de Ministrii, Alexandru Marghiloman aflat la Chisinau. Prin Decretul regal nr 842/22 aprilie 1918, regele a promulgat Actul Unirii. Ulterior, la 29 decembrie 1919, Adunarea Deputatilor si Senatul Romaniei au votat legea prin care se ratifica unirea Basarabiei cu Romania.

Recunoastera pe plan international s-a facut prin Tratatele de Pace incheiate la Paris la data de 28 octombrie 1920.Inca din perioada razboiului, refugiatii din Transilvania si Bucovina erau organizati in Asociatia Romanilor Bucovineni si Transilvaneni. Aceasta a sustinut intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta. Situatia se complica dupa semnarea pacii de la Brest-Litovsk (18 februarie 1918). Asupra provinciei ridica pretentii Ucraina.Ca raspuns la Manifestul adresat de Carol I (3 octombrie 1918) privind organizarea federalista a Austro-Ungariei, deputatii romani din Parlamentul de la Viena au constituit Consiliul National Roman (17 octombrie 1918).

La 9 octombie 1918, cand C.N.R a cerut oficial in numele natiunii, dreptul la autodeternimare si a exprimat dorinta de secesiune. Sextil Puscariu a convocat o adunare nationala la Cernauti pe 14 octombrie 1918. Aceasta a proclamat Adunarea Constituanta care a hotarat A unirea Bucovinei integrale A>>. Tot aici s-a format Adunarea Nationala Constituanta a Bucovinei condusa de Iancu Flondor. Adunarea Ucraineana sustinuta de Aurel Onciul (ex-deputat austriac), actiona pentru incorporarea nordului Bucovinei. In aceste imprejurari, Consiliul National a solicitat sprijinul armantei romane, iar pe 23 octombrie 1918 s-a aprobat intrarea unei divizii in Bucovina si a informat guvernul austriac in privinta acestei decizii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.