Marea Mediterana - prezentare generala

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Tarmurile nordice si nord - vestice ale Mediteranei sunt puternic crestate , delimitand numeroase golfuri si peninsule , spre deosebire de cele rasaritene si sudice care sunt mult mai drepte . Astfel , de-a lungul tarmurilor Spaniei , cateva puternice promontorii : capurile Gata , Palos , Nao , Tortosa si Tarragona patrund adanc in apele marii , delimitand o serie de golfuri larg deschise : Malag[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea Mediterana - prezentare generala

Tarmurile nordice si nord - vestice ale Mediteranei sunt puternic crestate , delimitand numeroase golfuri si peninsule , spre deosebire de cele rasaritene si sudice care sunt mult mai drepte . Astfel , de-a lungul tarmurilor Spaniei , cateva puternice promontorii : capurile Gata , Palos , Nao , Tortosa si Tarragona patrund adanc in apele marii , delimitand o serie de golfuri larg deschise : Malaga , Cartagena , Alicante , Valencia si San Jorge .

Tarmurile Frantei sunt dominate spre vest de golful Lion in care se varsa fluviul Ron , iar spre rasarit de culmile Alpilor Maritimi la poalele carora se desfasoara celebra Coasta de Azur ce se continua cu Riviera Italiana pe malurile Marii Ligurice . Tarmurile sudice ale Mediteranei de vest sunt aproape rectilinii . Doar intre capul Bon si stramtoarea Gibraltar , tarmurile Africii , mai inalte si dominate de ramificatiile nordice ale Muntilor Atlas , sunt mai ospitaliere , inscriind cateva golfuri mai adanci : Tunis , Bizerta , Bone , Alger, Oran.

8.2 Consideratii climatice
Marea Mediterana , datorita asezarii sale in apropierea Tropicului Racului si la adapostul coastei inalte a sudului Asiei Mici si a Europei , ferita de curentii reci dinspre nord , are un climat subtropical . Verile sunt calduroase si secetoase, iar iernile relativ calde si bogate in ploi .

a)Temperatura atmosferei
Repartizarea temperaturii este dependenta de caracteristicile coastei ce o inconjoara.In general se poate spune ca nu exista diferenta de temperatura sub aspectul sezoanelor , aceasta remarcandu-se numai intre vara si iarna .Sub aspectul coastelor adiacente , este de remarcat faptul ca temperaturile sunt mult mai ridicate pe coasta de sud , de-a lungul litoralului african si in estul Mediteranei .

Pe coasta de sud , respectiv in apropierea litoralului Africii , incepand de la Ceuta si pana la Capul Bon , coasta fiind inalta si impadurita , temperaturile sunt mai scazute in raport cu cele inregistrate spre est , respectiv pe coastele Tunisiei , Libiei si Egiptului . Dealtfel este recunoscuta regiunea Libiei , in special in Golful Gabes , ca un pol al caldurii , unde temperaturile sunt in mod curent peste 400 . Litoralul , in portiunea dintre punctele amintite este arid si nisipos .

In largul marii media temperaturilor este mai constanta , iar cantitatea de precipitatii mai uniforma .
b) Regimul vanturilor
O caracteristica a Marii Mediterane este aceea ca nu exista vanturi dominante care sa bata peste toata suprafata ei in mod regulat si intr-un anumit anotimp .In mijlocul marii bat vanturi care uneori au directia est - vest . In general , vinturile strabat marea cu o frecventa mai mare in jurul axului nord-sud , explicatia fiind depresiunile locale formate in apropierea litoralului african .

Vanturile locale dominante sunt cunoscute sub diferite denumiri :
Sirocco este un vant uscat din directia sud sau sud-est ce bate in bazinul mediteranean cand deasupra nordului Africii se instaleaza un maxim barometric , iar in Marea Mediterana , o zona depresionara . In cazul extinderii anticiclonului Azoric , in nord-vestul Africii vantul sufla deasupra marii , se incarca in scurt timp cu mari cantitati de vapori de apa , astfel ca in partea centrala si nordica a Mediteranei Sirocco devine un vant cald si umed .

Gregale este un vant rece care bate din directia nord-est , in partea centrala a Marii Mediterane , dinspre Grecia inspre Marea Ionica . Sufla mai ales in timpul iernii , cand atinge adeseori forta 8Bf pe coastele Siciliei si ale insulei Malta . Levante / Levantade / Levanter este numele dat vantului de est care bate in imprejurimile Gibraltarului din martie pana in iunie si in octombrie . Nu depaseste forta 7Bf .

Vendavales este un vant tare din directia sud-vest , ce bate in regiunile dintre coastele nord-africane si coastele Spaniei . Este mai frecvent spre sfarsitul toamnei si la inceputul primaverii , fiind asociat cu violente grenuri (vijelii) , descarcari electrice si trombe marine . In golful Valencia , valurile mari de hula preced cu aproximativ 24 de ore un puternic vant de est , iar la Alicante , un vant puternic din directia nord .Libeccio este un vant cu caracteristici similare care bate din sud-vest si vest pe coastele Sardiniei si Italiei de Sud .Ponientes este un vant de vest care bate in stramtoarea Gibraltar , alternand in cursul anului cu Levanter .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.