Marea Mediterana

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Marea Mediterana (sau simplu Mediterana) este o mare din Atlanticul oriental, curprinsa intre Europa centrala, Asia occidentala si Africa de nord. Cu 2,5 milioane de kmC si aproximativ 3.860 km lungime, este mare cea mai mare din lume. Apele sale, care scalda cele trei peninsule ale Europei (Iberica, Italica si Balcanica), comunica cu Atlanticul prin intermediul stramtorii Gibraltar, cu Marea Neag[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea Mediterana

Marea Mediterana (sau simplu Mediterana) este o mare din Atlanticul oriental, curprinsa intre Europa centrala, Asia occidentala si Africa de nord. Cu 2,5 milioane de kmC si aproximativ 3.860 km lungime, este mare cea mai mare din lume. Apele sale, care scalda cele trei peninsule ale Europei (Iberica, Italica si Balcanica), comunica cu Atlanticul prin intermediul stramtorii Gibraltar, cu Marea Neagra prin stramtorile Bosfor si Dardanele si cu Marea Rosie prin canalul Suez.

Marea Mediterana, in afara de Oceanul Atlantic, mai comunica si cu Marea Neagra prin stramtorile Bosfor si Dardanele si cu Marea Rosie prin canalul Suez, favorizand navigatia si transporturile de marfuri. Mediterana are o adancime medie de 1.370 m. Salinitatea apei medie este de 3,5%. In Marea Mediterana se varsa aproximativ 69 de rauri si fluvii care anual aduc o cantitate de 283 kmA³ de apa si aluviuni. Dintre acestea cele mai importante sunt: Nil si Po.

Fluviul Nil are o lungime de 6.671 km si cu un debit mediu de 2.830 mA³/s.Este singurul fluviu care la revarsare nu produce pagube. Nilul se varsa in mare printr- o delta in Alexandria, Egipt. Subdiviziunile Marii Mediterane sunt: marea Adriatica, Ionica, Egee si Tireniana. Intreaga coasta are o lungime de 46.000 km si strabate 22 de tari.

Cele mai importante insule din Marea Mediterana sunt:
- in vest: Mallorca si Minorca
- in centru: Malta, Sicilia, Corsica, Sardinia
- in est: Rodos, Creta, Cipru

Ibiza este insula cea mai apropiata de coasta de est a Spaniei. Portul Ibiza este situata intr-un golf natural ce favorizeaza accesul principal la marea Mediterana.Mallorca face parte din grupul Insulelor Baleare alaturi de Ibiza si Minorca. Insula are aproximativ 100 km de la est la vest, si 75 km de la Nord la Sud. Mallorca este insula cu cel mai mare contrast, de exemplu in sud-vest se afla orasele turistice foarte aglomerate, iar in partea de Nord frumusetile naturii inca neatinse cu munti inalti si tarm stancos.

Mediterana cunoscuta ca si "leagan al civilizatiilor" a fost folosita la inceput de negustorii antici pentru transportul de marfuri .De- a lungul secolelor Cartagina, Grecia, Sicilia, Roma s-au luptat pentru a-i domina tarmurile si schimburile de marfuri ce se faceau. Mai tarziu Imperiul Bizantin si arabii au preluat controlul asupra navigatiei pe mare. In primul razboi mondial detinerea controlului asupra insulelor, coastelor cat si a cailor maritime erau vitale pentru campaniile militare. Dupa al doilea razboi mondial regiunea Marii Mediterane constitue o zona cu o importanta strategica pentru SUA si NATO.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.