Marea Britanie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Marea Britanie a jucat un rol istoric de lider in dezvoltarea democratiei parlamentare si a literaturii si stiintei. In perioada decaderii ca imperiu, in secolul al XIX-lea, Imperiul Britanic s-a intins peste un sfert din suprafata planetei noastre. Ca unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ai Natiunilor Unite, Marea Britanie urmareste o politica externa globala. Marea B[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marea Britanie

Marea Britanie a jucat un rol istoric de lider in dezvoltarea democratiei parlamentare si a literaturii si stiintei. In perioada decaderii ca imperiu, in secolul al XIX-lea, Imperiul Britanic s-a intins peste un sfert din suprafata planetei noastre. Ca unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ai Natiunilor Unite, Marea Britanie urmareste o politica externa globala. Marea Britanie este deasemeni un membru active al Uniunii Europene, chiar daca a ales sa ramana in afara uniunii monetare si economice.

Marea Britanie detine 14 Teritorii de peste Mari, raspandite pe tot globul. Acestea sunt de o mare diversitate, de la minuscula insula Pitcairn, in mijlocul Oceanului Pacific, cu cei 47 de locuitori ai sai, pana la Bermuda, in Atlanticul de Nord, care are o populatie de 62.059 locuitori si este unul dintre cele mai importante centre financiare din lume.

Teritoriile de peste Mari sunt: Anguilla, Teritoriul Antarctic Britanic, Bermuda, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Gibraltar, Montserrat, St Helena si Dependentele (Insula Ascension si Tristan da Cunha), Insulele Turk si Caicos, Insula Pitcairn, Insulele South Georgia si South Sandwich, Zonele Bazei Suverane din Cipru.

Structura populatiei: britanici (englezi, scotieni, galezi), irlandezi, alte grupuri (peste 8% din totalul populatiei Marii Britanii se declara apartinand unei "minoritati etnice", cu origini in Africa, Asia si, mai recent, Europa Centrala) Guvernul: Marea Britanie este o monarhie constitutionala, puterea executiva fiind exercitata, in numele monarhului, de prim ministru si alti membri ai Cabinetului, care conduc departamente (ministere). Cabinetul, inclusiv prim ministrul si alti ministri, alcatuiesc Guvernul Majestatii Sale.

Acesti ministri sunt alesi din cadrul si raspund in fata Parlamentului, organul legislativ, care este considerat, prin traditie, "suprem" (poate legifera in orice domeniu si nu este dependent de nici o decizie a inaintasilor). Marea Britanie este una dintre putinele tari din lume care nu au o constitutie codificata intr-un document fundamental, bazandu-se, in schimb, pe obiceiuri consacrate prin traditie si pe un numar de legi constitutionale separate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.