Marcel Proust

1x punct

categorie: Franceza

nota: 9.42

nivel: Gimnaziu

La varsta de 35 de ani, Proust, o victima a astmului inca din copilarie, a devenit invalid cronic. Si-a petrecut aproape tot restul vietii sale in camera lui, parasind-o foarte rar, si a lucrat la capodopera sa vasta, A la recherche du temps perdu. Proust a murit pe data de 18 Noiembrie 1922, inainte de ultimele trei volume finale, ale romanului, care cuprinde sapte carti asemanatoare, care au fos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marcel Proust

La varsta de 35 de ani, Proust, o victima a astmului inca din copilarie, a devenit invalid cronic. Si-a petrecut aproape tot restul vietii sale in camera lui, parasind-o foarte rar, si a lucrat la capodopera sa vasta, A la recherche du temps perdu. Proust a murit pe data de 18 Noiembrie 1922, inainte de ultimele trei volume finale, ale romanului, care cuprinde sapte carti asemanatoare, care au fost publicate. 42567sgi98oun8s

In romanul lui Proust viata psihica si, mai ales, viata mintii unui om care avanseaza in inalta societate sunt descrise in detalii la minut. Intreaga opera este scrisa ca un monolog interior la persoana I si este in multe aspecte autobiografica.

Prima parte, Swann's Way (1913; trans. 1928), publicata initial pe cheltuiala sa, nu a avut noroc in atragerea atentiei. Cinci ani mai tarziu, cea de-a doua parte, Within a Budding Grove (1919; trans. 1922), a avut un mare succes si a castigat prestigiosul premiu Prix Goncourt. Partile a treia si a patra, The Guermantes Way (2 volume, 1920-21; trans. 1925) si Cities of the Plain (2 volume, 1921-22; trans. 1927), au fost de asemenea primite bine.

Ultimele trei parti, lasate in manuscrise la moartea lui Proust, au fost publicate: The Captive (1923; trans. 1929), The Sweet Cheat Gone (2 volume, 1925), si Time Regained (2 volume, 1927; trans. 1932).
Importanta romanului lui Marcel Proust se gaseste nu atat de mult in descrierile sale despre schimbarea societatii franceze cat in dezvoltarea psihologica a personajelor si in preocuparile sale filosofice cu timpul.

Pe masura ce Proust a urmat calea eroului lui din fericita copilarie prin atasamentul romantic pe care il avea ca scriitor, el era de asemenea preocupat de cautarea eternelor adevaruri in lumea atat de schimbatoare. El a tratat timpul ca un distrugator si ca un element pozitiv in acelasi timp, care poate fi descoperit numai de memoria intuitiva. Scurgerea timpului este explicata in lumina teoriilor filosofului francez Henri Bergson, pe care Proust il admira.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Franceza

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.